Ko dežuje, “hostel” Family shop obratuje

V Čevljarski ulici je pozornost mimoidočih že v sredo zvečer pritegnil prizor, kakršnega v Kopru (še) niso vajeni. V predprostoru zaprte trgovine Family Shop se je k spanju v spalnih vrečah odpravljalo osem mladih moških.

Osem mladih Nemcev si je  postlalo kar pred vhodom zaprte trgovine. Foto: Ilona Dolenc
Osem mladih Nemcev si je postlalo kar pred vhodom zaprte trgovine. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Frizerka iz bližnjega salona je zjutraj iz negotovosti, ali ne gre morebiti za prebežnike, poklicala policijo. Tam naj bi ji dejali, da bodo o skupini spečih obvestili redarje.

Fantje v pomečkanih karirastih srajcah z oguljenimi pohodniškimi čevlji, zloženimi ob spalnih vrečah, so se nam, ko smo jih zmotili ob jutranjem pretegovanju, kar sami predstavili. Povedali so, da prihajajo iz Nemčije in da “na štop”, z javnim prevozom ali pa kar peš potujejo po Sloveniji.

“Iz Bovca smo pripotovali v Piran, od tam smo pa sinoči 'na štop' prispeli v Koper. Za prenočišče smo najprej zaprosili v cerkvi, a so nam dejali, da nimajo prostora. Ker je deževalo, se nam je ta prostor zdel najprimernejši za prenočišče,” je pojasnil najbolj zgovoren izmed mladih Nemcev.

Koprčani vedo povedati, da se v predprostor že dolgo zaprte trgovine kar pogosto zatečejo popotniki ali druge tavajoče duše, potrebne prenočišča ali zatočišča pred dežjem. Trgovina je bila pred leti v lasti znane koprske podjetniške družine Cavallaro, po stečaju podjetja Family shop d. o. o. jo je stečajna upraviteljica poskusila prodati na javni dražbi, a brez uspeha. S soglasjem sodišča je objekt nato dobilo v najem koprsko podjetje Sg. Gardenia, ki se ukvarja z urejanjem zelenih površin. Kot njegova zastopnica je v evidencah Ajpesa vpisana Giuseppa Sacca.

ILONA DOLENC


Najbolj brano