Na analizo krvi v center Kopra v najhujši vročini

Že v začetku leta so se pacienti, ki so obiskovali antikoagulantno ambulanto v Olmu, pritoževali, ker je vodstvo Zdravstvenega doma Koper ambulanto preselilo v center mesta. Zmotil jih je predvsem novi urnik ambulante in lokacija, saj so v okolici zdravstvenega doma v centru mesta težave s parkiranjem. V vročih poletnih dneh je bil za nekatere paciente zato obisk ambulante kritičen.

Poleti  imajo  pacienti antikoagulantne ambulante v Kopru še dodatne zdravstvene težave tudi zaradi vročine, saj 
ambulanta  deluje le med 10.30 in 13.45. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Poleti imajo pacienti antikoagulantne ambulante v Kopru še dodatne zdravstvene težave tudi zaradi vročine, saj ambulanta deluje le med 10.30 in 13.45. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Ob tej poletni vročini mora starostnik prepešačiti cel Koper, da pride na odvzem kapljice krvi iz prsta. Pred dnevi sem komaj uspel pripeljati domov, ker me je v razgretem avtomobilu na parkirišču za tržnico skoraj izdalo srce,” je potožil Ljubo Benevol. Tudi on se ni strinjal s selitvijo ambulante iz Olma v Koper in je tako kot nekaj sto drugih pacientov podpisal peticijo proti selitvi ambulante, vendar ni zaleglo. Na redno terapijo zdaj hodi v središče Kopra, kjer pa se, tako kot ostali pacienti, srečuje s številnimi ovirami in težavami.

“Človek ima občutek, da je zdravstvo zadovoljno šele takrat, ko pacientom zakomplicira dostop do uslug. Pacienti jih kaj preveč ne zanimajo, pomembni so verjetno le stroški, pacienti pa bomo že kako. Ne preostane nam drugega, kot da se sprijaznimo s tem, kar nam ponujajo, saj je v ozadju spreminjanja dobre prakse v slabo najbrž razmišljanje, da smo lahko srečni, da smo živi,” je razočaran Benevol.

Problematična lokacija in urnik

Zaradi nove metodologije preverjanja gostote krvi, ki mora biti po novem nujno ob laboratoriju, je vodstvo koprskega zdravstvenega doma urnik ambulante iz zgodnjih jutranjih ur prestavilo na čas med 10.30 in 13.45. To pomeni, da so morali pacienti, med katerimi so tudi zelo hudi bolniki, minule dni na terapijo v najhujši vročini, kar jim je povzročalo še dodatne zdravstvene težave. Benevol je bil doslej vedno naročen okoli 12. ure, zaradi nove metodologije pa analiza krvi po njegovih navedbah traja bistveno dlje kot v Olmu. Zato je tudi moral plačati parkirnino, saj je prva brezplačna ura parkiranja že minila.

Občina s težavami ni bila seznanjena

“V Mestni občini Koper doslej s problemom pacientov antikoagulantne ambulante nismo bili seznanjeni,” pravijo na koprski občini in dodajajo, da sicer razumejo, da je bolnikom v vročih poletnih mesecih parkirišče za tržnico preveč oddaljeno, so pa istočasno prepričani, da se prav med poletjem v centru mesta najde dovolj prostih parkirnih mest, bodisi na Vergerijevem trgu bodisi na trgu Brolo ali pa na Severni obvoznici, ki je z dvigalom hitro in enostavno dostopna.

Pacienti antikoagulantne ambulante si želijo, da bi urnik ambulante spet prestavili na zgodnje jutranje ure, a to po mnenju direktorja ZD Koper Matevža Ravnikarja ni mogoče. Pojasnjuje, da vsaka rotacija urnika za seboj potegne rotacije drugih urnikov, posebno v enotah, kot je antikoagulantna ambulanta, kjer vsi člani ekipe sodelujejo tudi v drugih enotah. “Klimatski pogoji ne morejo biti nad strokovnimi, ki naročajo, da se v jutranjem času opravljajo odvzemi krvi, ki zahtevajo teščost pacientov, kamor preiskave za antikoagulantno ambulanto ne sodijo. Pozimi bo zjutraj slana in morebitna poledica in resnično si ne moremo privoščiti rotacije urnika 'po vremenu', posebno če ta ni ustrezno utemeljena in bi povzročila večje težave prednostnim pacientom,” pravi Ravnikar. Dodaja še, da nobena od lokacij zdravstvenega doma nima dovolj brezplačnih parkirnih mest za paciente. “Pred stavbo v centru Kopra sta dve parkirni mesti za invalide in doslej še nismo zasledili pritožbe, da bi bili mesti premalo.”

“Sicer pa ima ZD Koper ob zdravstvenem domu rezerviranih 14 parkirnih mest in v dogovoru z vodstvom ZD bi lahko preučili možnost, da bi se nekaj od teh parkirišč namenilo potrebam omenjenih pacientov,” pravijo na koprski občini.

“Razumem, da nekaterim pacientom antikoagulantne ambulante nova ureditev ni tako priročna, kot je bila prejšnja, čeprav slišim tudi drugačna mnenja, ki posodobitev pozdravljajo. Še enkrat bom ponovil, da smo spremembo uvedli tako iz ekonomskih, kot tudi strokovnih razlogov,” pravi direktor ZD Koper Matevž Ravnikar. Dodaja, da selitev antikoagulantne ambulante na drugo lokacijo ni možna.

Že takoj ob selitvi ambulante iz Olma v središče Kopra so se pojavili očitki, da je antikoagulantna ambulanta morala iz Olma zato, ker so tam uredili ginekološko ambulanto za Janislava Ravnikarja, ki je oče direktorja koprskega zdravstvenega doma. Ravnikar je to zanikal in odločitev pojasnjeval z racionalizacijo stroškov.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano