Gasilsko poslovanje brez ustreznih računov

Zaradi sumov o nepravilnostih pri delovanju prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Izola je izolska občina naročila zunanjo revizijo delovanja društva v zadnjih petih letih. Z mesta predsednika je junija odstopil Damjan Barut, še pred njim pa je z mesta poveljnika odstopil Danijel Žigante. Pojavljajo se očitki, da naj bi si prilastili društveni denar, kar pa Barut odločno zanika.

Po nekaterih informacijah naj bi v PGD Izola pod vodstvom 
Damjana Baruta neznano kam izginilo 34.000 evrov.  Foto: Mirjana Cerin
Po nekaterih informacijah naj bi v PGD Izola pod vodstvom Damjana Baruta neznano kam izginilo 34.000 evrov.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Dejansko smo slabo beležili gotovinsko poslovanje društva, to priznam, ni pa res, da sem denar vzel zase, kot me skušajo zdaj obtožiti. Prav tako ni šlo za občinski denar, ” pravi zdaj že nekdanji predsednik PGD Izola Damjan Barut. Ob tem dodaja, da je odpovedala cela veriga v društvu, saj da za poslovanje društva ni bil odgovoren samo on. Včasih niso takoj evidentirali vseh izdatkov in potem so kakšen račun tudi izgubili, priznava Barut. Ker je kot predsednik društva dejansko objektivno odgovoren, se je tudi odločil za odstop.

Po nekaterih informacijah naj bi neznano kam izginilo kar 34.000 evrov, vendar Barut pravi, da je o znesku težko govoriti, saj obstajajo različne razlage. “Ko se je pilo in jedlo in ko smo hodili s prostovoljci na izlete, saj nekaj jim kot društvo moraš ponuditi, je bilo vse v redu, potem pa je bilo naenkrat s tem vse narobe. Zdaj me celo ustrahujejo, da moram vrniti denar, sicer bodo proti meni sprožili ne vem kakšne postopke,” pravi Barut. Na naše vprašanje, kdo ga ustrahuje, ni želel odgovoriti, povedal pa je, da je odstopil tudi zato, ker z občino ne more več delati.

“Ker postopki revizije še niso zaključeni, o zadevi v tem trenutku žal ne moremo podati več informacij. O tem, ali so nepravilnosti v društvu dejansko bile in kdo je zanje odgovoren, je preuranjeno govoriti,” je sporočila Kristina Zelić, vodja kabineta izolskega župana Igorja Kolenca. Nedoslednosti pri delovanju PGD naj bi občina sama odkrila pri rednem preverjanju poročil društva. Po drugih navedbah naj bi bili na to opozorjeni z anonimko.

Izolska občina je PGD Izola za tekoče poslovanje za leto 2015 namenila 39.000 evrov, ob tem pa še 32.000 evrov za investicije, s katerim društvo pokriva strošek lizinga za novo gasilsko vozilo. Podobne zneske je društvu namenjala tudi pretekla leta, je sporočila Zelićeva.

Vodenja društva je zdaj prevzel Matija Morato, sicer sin izolskega podžupana iz vrst SD Valdija Morata. Ko smo ga vprašali, ali je pri pregledu poslovanja tudi sam ugotovil kakšne nepravilnosti, je odgovoril, da on nima nič s tem, ker se s tem ukvarja revizija. Na kakšen način zdaj posluje društvo prav tako ni želel odgovoriti, češ da jim poslovanje vodi zunanji računovodski servis. Prav tako ni vedel, koliko članov šteje PGD Izola.

Kdaj bo revizija zaključena, ni znano. Na naše vprašanje, ali bodo Baruta morda prijavili organov pregona, pa na občini nismo dobili odgovora. Barut pa vztraja, da sicer ni ničesar vzel, da pa bo občini vrnil “toliko denarja, kolikor mi bodo dokazali, da sem vzel. Če je to to ...”

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano