Pred nami je nov vročinski val

Povratek v normalnost, o katerem smo zadnjič pisali, je zlasti v drugi polovici tedna presegel najbolj optimistična pričakovanja, tako da nas je te dni kratkotrajno in mestoma tudi nekoliko zazeblo. Šlo je nedvomno za blagodejno ohladitev, zlasti če pomislimo, da je pred nami nov vročinski val.

Subtropski zrak se bo v prihodnjih dneh vrnil nad naše 
kraje.
Subtropski zrak se bo v prihodnjih dneh vrnil nad naše kraje. 

Hladnejši severnoatlantski zrak, ki je za vremenskima frontama oplazil večji del srednjeevropskih držav, se je nekoliko izraziteje poglabljal tudi nad našim območjem, predvsem v četrtek, ko smo namerili najnižjo povprečno dnevno temperaturo v juliju. V Boljuncu smo, denimo, namerili 24-urno temperaturno povprečje le 20,8 stopinje Celzija, medtem ko je še v preteklem tednu slednje več dni tudi občutno presegalo 30 stopinj Celzija. Ozračje se je v primerjavi z letošnjo največjo vročino v povprečju ohladilo za več kot 10 stopinj Celzija, kar je res veliko. Za nameček je zapihala še močna burja, ki je v Tržaškem zalivu dosegala hitrost do 100 km/h, kar je še povečevalo občutek mraza. Najnižjo nočno temperaturo smo namerili včeraj, ko se je živo srebro tudi ob morju spustilo precej pod 20 stopinj Celzija.

Vrtoglav padec temperature morja

Naravnost vrtoglavo je ponekod padla temperatura morja. Deželna meteorološka opazovalnica iz Furlanije Julijske krajine je ob pomolu bratov Bandiera v Trstu dva metra pod morsko gladino včeraj namerila le 20,1 stopinje Celzija, medtem ko je še v preteklem tednu na isti lokaciji namerila skoraj 29 stopinj Celzija. Oceanografska boja Vida Morske biološke postaje Piran pa je dva metra in pol pod morsko gladino včeraj namerila 24,8 stopinje Celzija, potem ko se je v preteklem tednu slovensko morje segrelo nad 30 stopinj Celzija.

Morje se je občutno ohladilo zlasti po zaslugi močne burje, ki je premešala spodnje sloje z zgornjimi, ter deloma zaradi padavin, manjšega sončnega žarčenja in splošne ohladitve. Na Tržaškem je bila ohladitev zaradi izrazitejše burje in drugih krajevnih faktorjev občutnejša. Hladnejše morje nedvomno predstavlja dober adut pred prihajajočo vročino, saj bo omogočalo nekoliko večjo prevetritev ozračja in hlajenje obalnega pasu.

Radiosonda iz Campoformida pri Vidmu je včeraj med drugim namerila najnižje temperature v višjih slojih ozračja v minulem poslabšanju. Opoldne je bilo, denimo, na višini 1500 metrov v prostem ozračju le 10,6 stopinje Celzija, kar je trenutno za okrog 4 stopinje Celzija manj od dolgoletnega povprečja. Enako temperaturo na tej višini je zadnjič namerila 10. julija, ko je naše kraje prešla izrazita hladna fronta.

V drugi polovici tedna bo spet zelo vroče

Pred nami je nova sprememba: subtropski anticiklon se bo postopno, toda občutno krepil in nam v prihodnjem tednu grozi z novim vročinskim valom. Pravzaprav ne samo nam, ampak večjemu delu Evrope, vse do južnejših predelov Skandinavije. Advekcija severnoafriškega zraka bo zaradi poglabljajočega se atlantskega ciklonskega območja nad zahodnim Sredozemljem, ki bo prehodno segalo do Maroka, spet izrazita.

Ciklon bo v bistvu z jugozahodnimi tokovi izpodrival vroč subtropski zrak proti osrednjemu Sredozemlju in večjemu delu Evrope. Zlasti od torka bo iz dneva v dan postopno topleje, največjo vročino pa pri nas pričakujemo v drugi polovici tedna ravno na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini.

Najvišje dnevne temperature bodo tedaj ob prevladujočem stanovitnem in sončnem vremenu povečini do okrog ali nad 35 stopinj Celzija, ponekod občasno, zlasti na Goriškem, lahko malo pod 40 stopinj Celzija. Tudi noči bodo spet toplejše. Ob morju bodo čez dan zaradi morskega vetra temperature nižje, noči pa bodo postopno toplejše in bolj soparne. Zaenkrat kaže, da bo vročina lahko trajala do konca tedna.

Danes povečini sončno, jutri več spremenljivosti

Danes bo prevladovalo sončno vreme, noč bo še razmeroma sveža, občasno bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo povečini pod 30 stopinjami Celzija. Jutri bo proti nam prehodno, pred dokončno okrepitvijo anticiklona, pronical nekoliko manj vroč atlantski zrak, ki bo povečeval nestanovitnost.

Prevladovala bo nekoliko večja spremenljivost, občasno bodo ponekod možne krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte. Od ponedeljka bo postopno več jasnine in iz dneva v dan bo topleje.

BRA


Najbolj brano