“Bodo Ljubljančani vsaj vedeli, da prihajajo v Istro in ne na Obalo”

“Uroš, potrebujemo nov kozarec rdečega,” je Urošu Rojcu, gospodarju na vinogradniškem posestvu Rojac na Gažonu, zaklical eden od snemalcev in že je s “svežim” kozarcem vina odhitel nazaj proti svoji ekipi. Ni kaj, prizori z vinom - sploh če nova televizijska serija nosi ime Usodno vino - morajo pač biti popolni.

Posestvo Rojac na Gažonu, ki je v nanizanki dom družine Dolinar, je ustvarjalce serije očaralo z arhitekturo, ki  sloni na kulturni dediščini slovenske Istre. Foto: Tomo Jeseničnik
Posestvo Rojac na Gažonu, ki je v nanizanki dom družine Dolinar, je ustvarjalce serije očaralo z arhitekturo, ki sloni na kulturni dediščini slovenske Istre. Foto: Tomo Jeseničnik

“Veseli smo, da so za snemanje izbrali ta konec Slovenije. To je dobra promocija za naše kraje. Bodo Ljubljančani vsaj vedeli, da prihajajo v Istro in ne na Obalo. In da Istra ni samo na Hrvaškem, ampak se začne že takoj, ko pridejo skozi zadnji predor, ne pa šele po prestopu meje,” sta se zasmejala Sonja in Uroš Rojac, ki sta ustvarjalcem nove televizijske serije Usodno vino na stežaj odprla vrata svojega doma na Gažonu.

Točno to so iskali

Njihova vinogradniška kmetija je ena od treh prizorišč v zaledju Istre, na katerih snemajo zunanje prizore. “Prišli so k nam, si ogledali okolico in rekli: to je točno to, kar iščemo,” je pojasnila Sonja. “Dogovorili smo se, da nas vsaj 14 dni prej obvestijo, kdaj bodo prišli, sicer bi naša družina ob takšni gneči težko normalno funkcionirala,” prizna v smehu. “Snemali bodo do konca leta, če bo potrebno, pa bodo podaljšali. A če sem iskrena, nimamo skoraj nobenega dela z ekipo. Pridejo, pripravijo stvari, posnamejo, pospravijo in gredo. Nam pa je seveda zanimivo, da lahko pobližje vidimo, kako nastajajo takšne serije.”

Na dan našega obiska so imeli ravno “fotošuting”, torej poziranje pred fotografskimi objektivi. “Potrebujemo nekaj takšnih 'pozerskih' fotografij za promocijo serije,” je povedala Ula Podojstršek s Pop TV. Na dvorišču Rojčevih je bilo vse polno ljudi. Pozorno oko je takoj opazilo, kdo stoji na tej in kdo na oni strani kamere oziroma objektiva. Eni napudrani in naličeni, drugi pa veliko bolj “svobodni” v neznosni vročini, ki je živo srebro v senci dvignila vse tja do 35 stopinj Celzija. A se “ta prvi” niso kaj dosti pritoževali. Delo je pač delo. “Ko bi vedeli, kako peklensko vroče je šele v studiu v Ljubljani! Tukaj smo vsaj v naravi,” se je zasmejal igralec Lutkovnega gledališča Ljubljana Iztok Jereb, ki so mu zaupali vlogo Staneta Rozmana, enega od dveh vinarjev, ki sta na smrt skregana. “Jaz imam dva sina, eden je Martin Rozman, ki se zaljubi v Nino Dolinar, hči Ivana Dolinarja ... In nato se zaplete,” se je namuznil.

Ne bodo govorili v istrskem dialektu

Usodno vino je romantična serija, v kateri se bosta za svojo ljubezen borila Nina Dolinar (igra jo mlada Inja Zalta) in Martin Rozman (Klemen Janežič). Zaljubila sta se na prvi pogled, a prihajata iz različnih vinogradniških družin. Rozmanovi so poslovno zelo uspešni vinarji, Dolinarjevi pa odlični vinarji, a na robu stečaja. Nina izve, da Martin prihaja iz družine Rozman, s katero so Dolinarjevi na smrt sprti. Ivan Dolinar (igra ga Janez Hočevar) je namreč prepričan, da je Martinov oče Stane Rozman kriv za smrt njegove žene, zato te ljubezni pod nobenim pogojem ne odobrava.

Glede na to, da so trenutno take zgodbe med slovenskimi gledalci zelo priljubljene - dokaz za to je Ena žlahtna štorija, ki nastaja v Goriških brdih -, Jereb upa, da se tudi njihovi “istrski štoriji”, ki nastaja pod okriljem produkcijske hiše Perfo, obeta lep uspeh. “Mi sicer ne govorimo v istrskem dialektu, saj smo 'priseljenci' s Štajerske. Naša filmska domačija pa je ena takšna luksuzna vila, kot je še nisem videl. Tam, v okolici Kort,” nam je prišepnil.

V prvem sklopu serije, ki ga režira mladi, komaj 23-letni režiser Nejc Levstik, bodo posneli 68 nadaljevanj, dolgih po 45 minut. “Prvih deset nadaljevanj je že za nami, zdaj začenjamo z novim sklopom, nato pa bomo serijo sproti snemali. Do konca leta bo torej precej delavno,” je še napovedal Jereb, nato pa odhitel nazaj pred kamere.

Ekipa večino časa preživi v Ljubljani, kjer v največjem studiu v Sloveniji, ki z 22 prizorišči in 2600 kvadratnimi metri površine postavlja nove mejnike v slovenski produkciji, snemajo notranje prizore. “Žal smo na Primorskem manj, kot bi si želeli, a ko smo tukaj, je zelo lepo,” je bila navdušena igralka Mestnega gledališča ljubljanskega Judita Zidar, ki igra Jerebovo filmsko ženo in mamo glavnega junaka Martina Rozmana. “Veseli smo, da igramo vinogradnike, ker gojimo posebno spoštovanje in ljubezen do vina,” je še dodala. Sama sicer izkušenj z delom v vinogradu nima. “No, nekajkrat sem bila na trgatvi, to pa je tudi vse,” je priznala.

Bo ljubezen premagala vse ovire?

Medtem sta se iz vinograda pod hišo vrnila mlada zaljubljenca Nina Dolinar in Martin Rozman, ki ju igrata 21-letna Inja Zalta in 25-letni Klemen Janežič. “Ful je lepo tukaj, nadvse uživava, Istra je zelo lepa,” sta hitela pripovedovati. Klemen je diplomirani igralec, zaposlen je v ljubljanski Drami. Leta 2012 je prejel Prešernovo nagrado, lani pa je osvojil občinstvo z glavno vlogo v filmu Pot v raj. Večjih izkušenj s televizijskimi snemanji pa nima. “Zame je to nekaj novega, pravi igralski izziv. Pri filmu je vse drugače. Tukaj ni časa za neko hudo ustvarjanje, prenos v lik je zelo hiter, moraš priti na snemanje dobro pripravljen, saj vse poteka hipno. Imaš dve ali tri možnosti, če ti uspe, ti, sicer greš pa jokat domov,” se zasmeje Klemen.

Svojo soigralko je prvič videl šele na avdiciji. Prej se nista poznala. Inja je v medijski svet vstopila pri rosnih 14. letih po zmagi na najstniškem lepotnem tekmovanju. Kasneje je veliko delala kot fotomodel in postala obraz mnogih znanih znamk. “Nekaj izkušenj pred kamero imam, saj sem že nastopila v reklamah in kratkih filmih, tako velikih projektov pa nisem vajena,” nam je priznala. “Iskreno povedano, sploh nisem pričakovala, da bom dobila glavno vlogo v nanizanki. Ko so me klicali, da sem izbrana, sem bila zelo vesela.”

Zadovoljen pa je tudi režiser Nejc Levstik: “Inja me je takoj prepričala s svojo subtilnostjo. Svojo novo vlogo je vzela zelo resno in na snemanju me je že nekajkrat zelo pozitivno presenetila, saj je hitro vstopila v prizore, ki nosijo čustveni naboj in stanja, zahtevna tudi za profesionalne igralce.” Kot pravi Inja, so ji pri tem zelo v pomoč njeni soigralci. “Vsi so zelo izkušeni in mi radi svetujejo. Lepo je biti del takšne ekipe,” je zadovoljna.

To, da bo morala sedaj kar štiri mesece živeti v vlogi Nine, je ne skrbi. “Zgodba je nadvse zanimiva in te hitro potegne vase, vsak lik ima različne situacije, poleg tega pa se imamo na snemanju zelo lepo.” Pa bo ljubezen res premagala vse ovire? “Tega pa mi še ne vemo,” sta se zasmejala Inja in Klemen. “Prav vse je še odprto ...”

PETRA VIDRIH


Najbolj brano