Potok sredi vasi smrdi

Nedolgo tega so Čiginjci skupaj z Občino Tolmin dogradili ekološki otok. Na prvi pogled nič posebnega, a za domačine in za turizem je to pomembna pridobitev. Še nekaj časa pa bo smrdelo v potoku, kamor se steka kanalizacija. Problem bi z greznico vsaj ublažili.

Ekološki otok so uredili,  gradnja kanalizacije pa bo zahtevnejši zalogaj.
Ekološki otok so uredili, gradnja kanalizacije pa bo zahtevnejši zalogaj. 

ČIGINJ > Zgodba o ekološkem otoku ima dolgo brado. Iskanje ustreznega prostora in primerne podlage za namestitev komunalnih zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov sta bila vrsto let na dnevnem redu zborov krajanov. “Mnenja smo namreč bili, da obstoječa postavitev ni primerna, ker kazi okolico in ugled vasi. Poleg namreč poteka regionalna cesta Tolmin - Nova Gorica, v neposredni bližini je turistični objekt,” odločitev za ureditev ekološkega otoka pojasnjuje pobudnik Edvard Hrast.

Pred dvema letoma so se pričeli konkretni pogovori. Občina Tolmin je za nakup zemljišča in ureditev prostora namenila 8.100 evrov.

Ima pa Čiginj še veliko komunalnih nadlog. Kot mnoge vasi je praktično brez kanalizacijskega omrežja. Odplake iz večine hiš se stekajo kar v potok, ki teče skozi vas. Kot pravi direktor Komunale Berti Rutar, bi bilo treba z gradnjo večje greznice za več hiš ob potoku vsaj začasno rešiti problem zaudarjanja pri mostu, kjer je bife. Meni pa, da bi pri tem morala sodelovati tudi krajevna skupnost. V prihodnosti bo treba zgraditi omrežje in ga priključiti na čistilno napravo Volče. Čiginj je bil sicer na prednostni listi, a ga je po sklepu občinskega sveta nepričakovano prehitela vas Modrejce.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano