Vikingi bi že rezervirali hotel

Zvečer bo na vrsti še povratno dejanje prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Koprčani so se z Islandije vrnili z aktivnim izidom 1:0 in pred povratnim dvobojem z Vikingurjem opozarjajo na to, da je skupni zmagovalec dvoboja še odprt.

Eden najbolj nevarnih igralcev Vikingurja, kapetan  Igor 
Tašković (desno) v dvoboju z Antejem Tomićem. Foto: Diarmuid Greene / Sportsfile
Eden najbolj nevarnih igralcev Vikingurja, kapetan Igor Tašković (desno) v dvoboju z Antejem Tomićem. Foto: Diarmuid Greene / Sportsfile

KOPER > Islandski tekmeci so v torek zvečer prispeli v Portorož in se soočili z zanje izjemno visokimi temperaturami. “Zanašanje na vročino, da bo ta opravila z našimi tekmeci, bi bilo neprofesionalno. Če želimo napredovati, moramo igrati tako kot znamo in brez vsakršnega podcenjevanja,” meni domači branilec Damir Hadžić. Mnogi sicer v vročini vidijo močnega koprskega zaveznika, a tekma v Reykjaviku je pokazala, da je proti Vikingurju potreben resen pristop. Je čvrst tekmec, čeprav nedvomno manj kakovosten kot Koper.

Koprske nogometaše je zaradi družinskih razlogov začasno zapustil priljubljeni kondicijski trener Carlo Oliani. Nadomeščal ga bo njegov rojak iz Vidma Riccardo Sangiuliano.

Vikingur je v Slovenijo sicer prispel s slabo popotnico. V zadnjih šestih tekmah jih je izgubil kar pet. Minuli konec tedna so igrali v domačem pokalnem tekmovanju in na domačem stadionu izgubili z Valurjem (1:2), zadetek zanje je dosegel edini napadalec Andri Rúnar Bjarnason. Včeraj je v času današnje tekme opravil uradni trening, pred njimi so trenirali Koprčani, vmes je igrišče spoznala še romunska sodniška četverica. Glavni sodnik bo István Kovács, po imenu in priimku sodeč madžarskih korenin.

Za gostitelje bi lahko po dveh uradnih tekmah zapisali, da so dobri v obrambi in cinični v napadu. Sveži superpokalni prvaki so si z zmago proti Mariboru dvignili samozavest, a tekmeca niso prestrašili, saj so Islandci v Splitu že poizvedovali za prostimi hotelskimi sobami. Besedi Hajduk Split sta v koprskem taboru v tem trenutku nezaželeni. “O tem bomo govorili po koncu nocojšnje tekme. Za nami je šele prvi polčas. Če smo zmagali na Islandiji verjamem, da nam bo to uspelo tudi doma. Naš cilj je, da v Evropi odigramo štiri ali šest tekem; kar bi bilo več, bi sprejeli z odprtimi rokami,” pravi predsednik Ante Guberac, ki je glede kadrovanja dejal, da iščejo še (najmanj) enega kakovostnega igralca, da pa ne bodo hiteli.

Cena vstopnic za tekmo je 10 evrov (toliko je stala vstopnica v Reykjaviku) za odrasle in 5 evrov za otroke do 14 leta. Lastniki letnih abonmajev morajo na blagajni prevzeti brezplačno vstopnico. Ob morebitnem napredovanju v 2. krog EL bodo imetniki vstopnic za današnjo tekmo imeli prednost za nakup.

Islandci so bili doma bolj pripravljeni na Koprčane kot Koprčani na njih. Vikingurju je bilo posnetke koprskih tekem neprimerno laže najti kot pa koprskemu taboru, obenem so imeli plus še v enem od dveh glavnih trenerjev, Srbu Milošu Milojeviću, ki pozna nogometni utrip iz naših krajev. S tem se strinjal tudi Hadžić: “Ja, res je, takoj smo imeli občutek, da so kar dobro poznali naš način igre in komu posvetiti več pozornosti. Njihova ekipa ima glavo in rep, igrajo na dolge podaje, gradijo jo okoli dveh igralcev. Biti moramo potrpežljivi in, ko bodo v drugem polčasu padli, razširiti igro.”

Trener Rodolfo Vanoli skuša pri igralcih držati čim višjo tekmovalno napetost: “Berem, da so nam nekateri napovedali sprehod do napredovanja, pa to, kako Vikingur v Evropi še ni zmagal. To me ne zanima. Moji fantje pišejo pomembno zgodbo. Ukvarjamo se s sabo in svojo igro, s tekmecem pa le toliko, kolikor je to potrebno.”

Vanoli napoveduje, da bo ob 20.30 na igrišče poslal najbolj pripravljene igralce, najverjetneje bo na igrišču enaka postava kot na prvi tekmi.

ROK MAVER


Najbolj brano