Postojnsko poletje: številni festivali, etnološke prireditve ...

Julija in avgusta v Postojni in okolici skoraj ne bo dneva, ki ne bi ponudil kulturno družabnega dogajanja, in to večinoma brezplačnega. Danes se v organizaciji postojnske občine začenja poletni festival Kulturni utrip poletja, sledili pa mu bodo še štirje festivali in druge priljubljene tradicionalne prireditve. Ta nedelja bo v znamenju že 24. Furmanskega praznika.

Vrhunec nedeljskega Furmanskega praznika, ki bo Postojno 
ponovno spremenil v furmansko postojanko,  bo sprevod 25 
furmanov s konji, vozovi in tovori. Foto: Srečko Šajn
Vrhunec nedeljskega Furmanskega praznika, ki bo Postojno ponovno spremenil v furmansko postojanko, bo sprevod 25 furmanov s konji, vozovi in tovori. Foto: Srečko Šajn

POSTOJNA > "Osrednji dogodek furmanskega praznika bo sprevod furmanov s konji, vozovi in tovori, ki bo ob 15. uri krenil iz središča Postojne proti prireditvenemu prostoru. Tudi letos bo na njem kar nekaj posebnosti in novosti. Med 25 sodelujočimi velja izpostaviti edino volovsko vprego iz Merč na Krasu, ki bo prikazala prevoz domačih pridelkov v Trst, prevoz pontonskega čolna iz 1. svetovne vojne, ki ga bo v Postojno pripeljalo Društvo Doli v sodelovanju z Društvom Soška fronta in Goriškim muzejem. Zanimiva bo tudi predstavitev voza s prikazom izdelave lesenih vodovodnih cevi Konjeniškega društva Naklo. Konjeniški klub Štjak pa prihaja s posebno kočijo Viktorija, ki jo bo spremljala skupina Trieste e Venezia Ottocento v plesnih oblačilih iz 19. stoletja," je glavne letošnje zanimivosti izpostavil Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna, ki prireditev organizira v sodelovanju s postojnsko občino in Postojnsko jamo.

Poleg Furmanskega praznika bo ta konec tedna na Postojnskem potekala še ena etnološka prireditev - Košnja po starem pred Predjamskim gradom. Potem ko je pred leti Postojnska jama prekinila dolgoletno tradicijo Erazmovega viteškega turnirja, so dogajanje v Predjami oživili domačini sami. V organizaciji Društva Kašča bo v soboto od 14. ure dalje pred gradom potekal prikaz starih ljudskih običajev in kmečkih opravil, kulturni program, prikaz obleganja gradu s katapultom in plesna glasba z domačim ansamblom.

Na celodnevnem dogodku, ki prikazuje bogato kulturno dediščino tovorništva in prevozništva, pričakujejo okrog 10.000 obiskovalcev. Vstopnine ni, na prizorišču pa bo letos mogoče tudi brezplačno parkiranje, brezplačno pa bo vozil tudi mestni avtobus.

Dopoldan bo v parku Postojnske jame prikaz več kot 40 razstavljavcev domače in umetnostne obrti, starodobnih vozil, žganjekuhe, kovanja konja, tekmovanje v kuhanju furmanskega golaža in v diatonični harmoniki ter nastop kinološkega društva. Po popoldanskem sprevodu in razglasitvi najbolj izvirnega voza s tovorom in furmana bo svetovni prvak v dresuri Pavel Štemberger iz Konjeniškega kluba Štjak predstavil konjeniško dresuro in spretnosti, sledil pa bo zabavni program z ansamblom Vesele Štajerke, Aniko Horvat in skupino Prizma.

Postojna postaja festivalsko mesto

Že drevi pa se na osrednjem mestnem trgu začenja letošnji 7. Kulturni utrip poletja, ki v mesecu in pol prinaša več kot 30 dogodkov.

"Festival je namenjen sproščenemu poletnemu srečevanju meščanov - vsem generacijam in okusom - kakor tudi vsem ostalim obiskovalcem in turistom. V program smo poskušali zaobjeti vse - od zborovske, narodnozabavne glasbe, folklore do pop in rock glasbe. Srečo imamo, da je tudi v Postojni dovolj kakovostnih skupin, s katerimi lahko oblikujemo lepe večere, nekaj pa je tudi zunanjih izvajalcev, tudi nekatera znana glasbena imena. Srede bodo kot ponavadi rezervirane za otroške predstave. Vse bodo poučne in povezane tudi z raznimi delavnicami in animacijami," je izpostavil Miran Žitko, višji svetovalec za družbene dejavnosti na Občini Postojna, ki ga veseli, da Postojna postaja pravo festivalsko mesto.

Poleg Kulturnega utripa poletja bo namreč tudi letos gostila tri mednarodne festivale. Že vrsto let je spremljevalec postojnskega poletja Mednarodni glasbeni festival mladih, ki ga organizira Turistično društvo Postojna in bo ponudil šest koncertov.

Postojna se je uveljavila tudi kot prizorišče mednarodnega festivala kitare, ki poleg kitarskih delavnic s priznanimi mojstri klasične kitare letos prinaša tudi sedem koncertov z uveljavljenimi domačimi in tujimi kitaristi. Festival ob podpori občine organizirata Glasbena šola Postojna ter Nataša in Anton Črnugelj. Na Mednarodnem festivalu amaterske kulture v organizaciji Kulturnega društva Harlekin Postojna pa bodo z gledališkimi predstavami na odprtih prizoriščih v mestu sodelovale skupine iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter iz Srbije.

Druga polovica avgusta bo Zmajeva

Druga polovica avgusta pa bo seveda v znamenju tradicionalnega kulturnega festivala Zmaj 'ma mlade, ki daje dušo postojnskemu poletju že skoraj 20 let. Organizatorji iz Zveze društev Mladinski center Postojna program, katerega glavno vodilo je kakovost in raznolikost, še oblikujejo, a že zdaj napovedujejo kar nekaj prijetnih presenečenj. Programski vodja Samo Vesel je zadovoljen, da jim je letos nekaj več sredstev namenila tudi občina, še vedno pa vabi k včlanitvi v društvo podpornikov festivala.

Med tradicionalnimi prireditvami velja omeniti vsaj še prireditev Gozdar kmet, nekoč in danes, ki jo pri kozolcu Toplar 1. avgusta prireja Turistično društvo Podgura. Prikazali bodo, kako je delo v gozdu potekalo nekdaj. Dogajanje bodo pospremili kmečka tržnica, kulinarične dobrote iz Pudgure, vasovanje in zabava z živo glasbo.

15. avgusta pa bo na Velikem Ubeljskem potekala 37. Krompirjeva noč, na kateri bodo nastopili ansambel Kingston, Manca Špik in MI2.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano