Fric nima grajskih ključev, odnaša pa svoje stvari

Andrej Fric je ključe restavracije v gradu Štanjel predal lastnici, Občini Komen, je 5. maja zatrdil komenski župan Marko Bandelli. Toda prejšnji teden so nas obiskovalci Štanjela obvestili, da so Frica videvali v gradu. Kako je to mogoče?

Konec tedna je napis v Štanjelu še vedno vabil v grajsko 
restavracijo, vendar je bila ta zaprta. Foto: Petra Mezinec
Konec tedna je napis v Štanjelu še vedno vabil v grajsko restavracijo, vendar je bila ta zaprta. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL >Zato smo tudi sami preverili, kako je s ključi in ali je donedavni najemnik grajske restavracije Andrej Fric, ki jo je moral v dogovoru s komensko občino zapustiti prve dni maja, res še tam. V petek popoldne je bila restavracija zaprta, proti večeru pa je bilo spet videti Frica, ki se je peljal proti gradu.

“Kot lahko vidite, je bife zaprt. Fric ima dostop le do viteške dvorane, kjer ima tudi dva hladilnika. V gradu je zato, ker ven seli svoje stvari. Ključa pa nima, ampak ga imamo mi,” je pojasnil komenski župan Marko Bandelli.

O opremi bodo komenski svetniki odločali v sklopu rebalansa letošnjega proračuna. V njem bo še ena številka, povezana s Štanjelom: stroški selitve bazne postaje GSM-R železniškega omrežja. Štanjelci se ne strinjajo s postavitvijo v bližini osnovne šole in vrtca, ministrstvo za infrastrukturo pa pristaja na selitev samo, če stroške plača občina. “Skupaj z novimi meritvami stane selitev bazne postaje po predračunu 28.000 evrov. K temu pa je treba prišteti še ddv,” je povedal župan Bandelli. Vsota za občino nikakor ni majhna, je še dodal, zato bodo tudi o njej odločali svetniki.

V gradu pa za zdaj ostaja gostinska oprema, ki jo je v restavracijo prinesel Fric. Občina bi jo rada odkupila, ker bi tako lažje našla novega najemnika restavracije, vendar se s Fricem razhaja v ceni. “Občina za opremo ponuja 22.000 evrov brez DDV-ja, Fric zahteva 40.000 evrov, nova oprema pa je 50.000 evrov,” je povedal Bandelli.

O tem, katera cena je prava in ali bo občina opremo res odkupila, bodo na izredni seji, ki bo 4. junija, odločali komenski občinski svetniki. “Občinski svet se je že strinjal, da bomo opremo kupili, 4. junija pa se bomo odločali, ali opremo kupimo od Frica ali ne,” je še dodal Bandelli.

Svetniki bodo ob tem verjetno dobili na mizo tudi natančno in uradno oceno vrednosti opreme, saj je to od župana že zahteval občinski odbor za finance in proračun.

PETRA MEZINEC

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano