Občina se seli v klet

Občina Renče Vogrsko praznuje svoj osmi občinski praznik. Ob tem zaključuje obnovo Kulturnega doma v Bukovici, v okviru katere so nazadnje uredili kletne prostore za občinsko upravo.

Uvod v praznični teden je bila nedeljska občinska škuljada. nastopilo je 18 ekip, zmagala pa 
je postava Vogrsko 1 pred ekipama Buogi mi in Škulja. Foto: Davorin Koron
Uvod v praznični teden je bila nedeljska občinska škuljada. nastopilo je 18 ekip, zmagala pa je postava Vogrsko 1 pred ekipama Buogi mi in Škulja. Foto: Davorin Koron

BUKOVICA > V nedeljo se je z občinskim prvenstvom v škuljanju ob dvorcu na Vogrskem začel praznični teden občine Renče Vogrsko. Praznični 26. april je spomin na dan referenduma za novo občino.

Praznik po svoje zaznamuje selitev občinske uprave v prenovljene kletne prostore Kulturnega doma na približno 300 kvadratnih metrih površine. Občina je bila pred tem najemnica prostorov v lasti krajevne skupnosti Bukovica-Volčja Draga, kletni del pa je odkupila. Najemnina je bila sicer za krajevno skupnost dobrodošel vir prihodka. Kot nam je povedal predsednik sveta KS Dušan Nemec, si bodo prizadevali prostore čim bolj gospodarno izkoristiti. Namenili jih bodo krajevnim društvom, del jih bosta zasedla civilna zaščita in glasbena šola, podstrešje pa Goriški muzej s stalno zbirko kulturne in zgodovinske dediščine z območja občine. Vsekakor je stavba, ki so jo domačini postavili leta 1947, in po temeljiti obnovi v letih od 2007 do 2010, zdaj zaokrožena celota.

Župan občine Aleš Bucik ob prazniku poudarja, da nadaljujejo po poti enakomernega razvoja krajev. Letošnji največji naložbi sta energetska sanacija osnovne šole v Renčah in prenova dela občinske ceste med Poligalantom in Martexom.

Včeraj so v Bukovici slovesno podpisali listino za občino po meri invalidov. Praznovanje se bo nadaljevalo drevi (ob 18. uri) z otvoritvijo tržnice (poimenovali so jo Vogrinka) pod viaduktom pri uvozu na hitro cesto. Za prodajalce domačih pridelkov so v lepo urejenem okolju postavili kamnite mize. Nekdaj precej zanemarjeno območje pod viaduktom je tako dobilo zaključeno podobo. Na levi strani ceste v smeri proti uvozu sta še parkirišče in prireditveni prostor s spomenikom množičnemu zborovanju na Okroglici, na desni pa športni park društva Škulja.

Jutri v Kulturnem domu v Bukovici pripravljajo Dan zdravja. Od 13. ure do večera se bodo zvrstili predstavitev projekta Svit, zdravstvene meritve, prikaz postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja in predavanje o zdravi prehrani, na omenjeni tržnici pod viaduktom pa tudi predstavitev zdrave prehrane.

Osrednja prireditev s podelitvijo občinskih priznanj bo v četrtek v Kulturnem domu v Bukovici. Petek bo v znamenju petja, tamkajšnja dvorana bo ob 19. uri gostila pevske zbore z območja občine. V soboto bosta pred Kulturnim domom jurjevanje in blagoslov konjenikov, v nedeljo pa se bodo pohodniki s placa v Renčah odpravili proti Trstelju.DK


Najbolj brano