Srečen konec drame

Zaradi samomorilnega poskusa 33-letnega Tržačana se je v ponedeljek zvečer na viaduktu Črni Kal dogajala prava drama - ki se k sreči ni končala tragično. Policistom in gasilcem je Tržačana uspelo rešiti, preden bi se z zunanje strani viadukta pognal v globino. Avtocesta proti Kopru je bila zaradi dogajanja na viaduktu Črni Kal na tem delu zaprta dobro uro.

Koprski gasilci so odstranili panel protivetrne ograje in 
Italijana potegnili na varno. Foto: Gb Koper
Koprski gasilci so odstranili panel protivetrne ograje in Italijana potegnili na varno. Foto: Gb Koper

ČRNI KAL > Na koprskem operativno komunikacijskem centru je v ponedeljek ob 19.50 zazvonil telefon. Na telefonsko številko je poklical neznanec in v italijanskem jeziku napovedal, da bo skočil z mostu. Policist, ki je prestregel klic, je ugotovil, da gre najverjetneje za 33-letnega Italijana, ki so ga v nedeljo zaradi kršenja javnega reda in miru obravnavali piranski policisti. Takoj so organizirali iskalno akcijo in začeli preverjati več lokacij, kjer bi lahko bil Italijan. Kmalu so pod viaduktom avtoceste v Črnem Kalu našli njegov avto in okoli 21.20 na zunanji strani viadukta opazili še njega.

Ko so policisti prišli do njega, je Italijan, doma iz Trsta, ponovil grožnjo, da bo skočil v globino, na skale, več kot deset metrov pod mostom. Policisti so ga poskušali odvrniti od skoka in ga budno opazovali, poklicali pa so tudi policijskega pogajalca. Italijan je hodil za visokimi paneli protivetrne zaščite. Ko je po približno dvajsetih minutah, okoli 21.40, zaradi oprijema roko do komolca potisnil skozi režo vetrolova, so policisti to njegovo gesto izkoristili in ga trdno prijeli za roko, nato pa so ga privezali za ograjo, da ne bi mogel skočiti v globino.

Takrat so že bili na viaduktu tudi gasilci koprske gasilske brigade, ki so sprva opazovali, kako policisti Italijana poskušajo odvrniti od skoka v globino, nato pa so jim pomagali pri njegovem reševanju. Darjo Sila, ki je vodil gasilski del intervencije, je povedal, da do Italijana niso mogli priti z avtolestvijo, saj je pod tem delom viadukta teren nedostopen. “Gasilec, ki je bil varovan z reševalnim pasom, je preplezal ograjo in se spustil do moškega. Nato ga je dodatno zavaroval in namestil v tako imenovano reševalno ruto,” je reševanje opisal Sila.

Nato so odstranili panel protivetrne zaščite in Italijana skozi odprtino potegnili na pločnik ob robu avtoceste. Po končani reševalni akciji so panel namestili nazaj, tako da včeraj ni bilo več videti, kje se je drama dogajala. Italijana so nato predali zdravniku in reševalcem, ki so ga najprej odpeljali v izolsko bolnišnico, nato pa so zanj odredili prisilno hospitalizacijo v idrijski psihiatrični bolnišnici.

Zaradi dogajanja na viaduktu je bila avtocesta proti Kopru zaprta dobro uro, približno do 23. ure. Preden so delavci Darsa uvedli zaporo in vozila preusmerili na izvoz za Črni Kal, pa so gasilci in policisti nekaj časa Italijana reševali, ko so mimo njih avtomobili še vozili.

Policisti so v postopku potrdili, da gre za Italijana, s katerim so imeli opraviti že v nedeljo dopoldne, ko so posredovali po klicu Italijanovega bivšega dekleta iz ene od vasi na piranskem podeželju. 33-letni Tržačan se je z dekletom sprl in nanjo kričal. Možje postave so ga ustavili, ko se je z avtom že odpeljal. Pojasnili so mu, da je s svojim ravnanjem zagrešil prekršek in mu izdali plačilni nalog za 625 evrov. Če bi plačal takoj, bi moral odšteti 312 evrov, a ker tega ni storil, so mu policisti začasno zasegli osebno izkaznico ter prometno in vozniško dovoljenje. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano