Levček z največ konjički

Nizki, športni francoz poglede lovi že kar nekaj let. Da bi vožnja končno upravičila obliko, so ga oblekli v bojne barve, posadili na širše pnevmatike in mu predvsem dodali nekaj konjičkov. A ne gre le za večjo moč. Pred nami je paket izboljšav, ki so športnega postavljača spremenili v cestno zver.

Tega poskočnega levčka je na cesti res težko spregledati ...
Tega poskočnega levčka je na cesti res težko spregledati ... 

Peugeotovi inženirji so iz 1,6 litrskega turbobencinca izvlekli 270 konjev, ki RCZ R spremenijo v izstrelek. Za krotenje vse te obilne konjenice so ga za 10 milimetrov znižali in utrdili podvozje ter dodali torsnov diferencial.

V ovinek gre hitro in natančno, zadek zna (po želji) zdrsniti in pomagati najti pravo linijo. Volanski obroč bi bil lahko bil manjši, bolj športen. Kritiko si zaslužijo tudi sicer lepi usnjeni sedeži, iz katerih pa v ovinkih telo uhaja. A to ne pokvari končnega vtisa, da gre za zelo atraktiven in zmogljiv avtomobil, narejen za uživanje in za sprožanje zavistnih pogledov sosedov in sploh vseh, mimo katerih se vozi.

Privoščili si ga bodo vsi, ki si ga lahko in jim avto ne predstavlja zgolj sredstva za premikanje s točke na točko. A cena je kar visoka, tako da bodo morali trgovci še posebej pihati na športno in levjo dušo potencialnih kupcev.

Besedilo in foto:

DARJAN GORELA


Najbolj brano