Cotič bo dobil družbo

V Občini Miren-Kostanjevica so doslej imeli enega podžupana. Na pobudo novega župana Mauricija Humarja so, po daljši in na trenutke vroči debati, svetniki podprli spremembo občinskega statuta. Po novem bo Humar lahko imel dva pomočnika.

Stojan Cotič je prvi podžupan, kmalu bo župan  imenoval še enega.
Stojan Cotič je prvi podžupan, kmalu bo župan imenoval še enega.  

MIREN > “Občina, ki ima 5000 ljudi, bi morala biti vodljiva in obvladljiva z županom in enim podžupanom,” je med razpravo o spremembi občinskega statuta, s katero bi občina imela dva podžupana, poudarila Mojca Merkun (SD), ki je bila v prejšnjem mandatu podžupanja.

Večino svetnikov pa je novopečeni župan Mauricij Humar prepričal z obrazložitvijo, zakaj je smisleno imenovati dva podžupana. Omenil je, da jih imajo v primerljivih občinah, denimo v Brdih in Kanalu ob Soči, po dva ali tri. Na pripombe, da dosedanji podžupani niso veliko delali, je odgovoril, da bosta imela njegova pomočnika drugačne zadolžitve kot dosedanji podžupani. Njihova glavna naloga je bilo vodenje občinskih sej, za kar so bili dobro nagrajeni. Merkunova je v prejšnjem mandatu kot podžupanja, na primer, prejemala 11.120 evrov bruto letno.

Humar bo seje vodil sam, njegova pomočnika pa naj bi imela vidno vlogo prvi v gospodarstvu, drugi pa pri družbenih dejavnostih. Predlagal je, da bi bila iz drugih volilnih enot, kot je župan. V tem mandatu bi bil torej en iz volilne enote Bilje-Orehovlje, en pa iz kraške volilne enote. Kot je še poudaril, v finančnem smislu dva podžupana ne bosta predstavljala večje breme za občino, saj bo za to funkcijo predlagal nižji plačilni razred. Prihranili naj bi tudi s tem, ko so ukinili oziroma združili nekaj občinskih odborov.

“Kraškega” podžupana že imajo. To funkcijo je župan zaupalStojanu Cotiču (SDS) iz Opatjega sela, drugi županov pomočnik pa bo verjetno imenovan že na naslednji seji. Občinski svet je namreč podprl spremembo statuta, po kateri lahko imajo v občini dva podžupana, ki pa morata biti iz drugih volilnih enot, kot je župan.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano