Ostanka odpadkov je vedno manj

S prvim januarjem bodo na območju Krasa in Brkinov odvoz ostanka komunalnih odpadkov iz zelenih zabojnikov za gospodinjstva začeli izvajati vsake štiri tedne in ne več vsake dva, kot je bilo do sedaj. Računi pa zato ne bodo nižji, saj morajo komunalci pogosteje odvažati ločeno zbrane odpadke z ekoloških otokov. Kraševci in Brkinci so namreč pri ločevanju odpadkov zelo vestni.

S čedalje bolj razširjenim ločenim zbiranjem odpadkov si občani  ohranjajo nizke račune za odpadke ter s tem prispevajo, da ločene frakcije končajo kot koristna sekundarna surovina. Foto: Bogdan Macarol
S čedalje bolj razširjenim ločenim zbiranjem odpadkov si občani ohranjajo nizke račune za odpadke ter s tem prispevajo, da ločene frakcije končajo kot koristna sekundarna surovina. Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA >Prav doslednejše ločevanje odpadkov je glavni razlog za spremembo v njihovem odvažanju, pojasnjujejo na Komunalno stanovanjskem podjetju Sežana, ki skrbi za zbiranje, odvoz in odlaganje odpadkov.

Štirikrat več odpadkov v predelavo

“S kontrolami zabojnikov za ostanek komunalnih odpadkov za gospodinjstva, ki smo jih opravljali preko leta, ugotavljamo, da ostajajo na pol prazni, medtem ko se zabojniki za ločene frakcije na zbiralnicah vse bolj polnijo in jih je potrebno pogosteje prazniti,” je razloge za spremembo režima odvozov pojasnila Vlasta Kukanja iz Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana.

Na območju štirih kraško - brkinskih občin, kjer komunalno podjetje izvaja javno službo zbiranja, odvoza in odlaganja odpadkov, že od leta 2003, ko izvajajo ločeno zbiranje odpadkov, opažajo vsakoletni porast prevzema ločenih odpadkov. “V letu 2006 smo jih zbrali 760 ton, letos jih bomo na 297 zbiralnicah zbrali že okrog 3560 ton.

Trikrat manj ostanka odpadkov

“Na drugi strani opažamo vsakoletni trend zmanjševanja ostanka komunalnih odpadkov iz okrog 9000 gospodinjstev, ki jih je bilo leta 2006 še 7512 ton, letos jih je le okrog 2700 ton,” je Kukanjeva razgrnila dejstva.

Ob zgolj prerazporeditvi delavcev in strojev iz enega tipa odvoza na drugega komunalno podjetje napoveduje, da bo v letu 2015 cena te javne storitve za občane ostala ista.

“Če je, na primer, papirček od bonbona odložen v ustrezen zabojnik v zbiralnici ločenih odpadkov, so ga embalažna podjetja od nas dolžne prevzeti zastonj, če pa konča v ostanku odpadkov, mora zanj komunalno podjetje plačati, da ga kot lahko frakcijo po sortiranju odpeljejo na sežig, zato je posledično v taki obliki dodaten strošek tako za podjetje kot tudi za občane,” je Vlasta Kukanja s primerjavo razložila, zakaj je potrebno delež ločenih odpadkov še povečevati.

Problematične odpadke bodo reševali posamično

Za potencialno problematične odpadke, kot so večje količine otroških plenic ali plenic za odrasle, ki sodijo med mešane odpadke, dopuščajo možnost individualnega reševanja. “Če občani v takih primerih dvomijo, da jim zabojnik za štiri tedensko odlaganje ne bo zadoščal, jih prosimo, da se oglasijo pri nas, nas pokličejo ali nam pošljejo izpolnjen obrazec za prijavo večje količine ostanka komunalnih odpadkov. Predlagamo pa, da počakajo prvi mesec, da ugotovijo dejanske potrebe in se šele nato obrnejo na nas. Po izkušnjah od drugod tudi ne bi smelo bili večjih problemov z dodatnim smradom od redkejšem odvozu,” je dodala Kukanjeva.

760 ton odpadkov za predelavo so zbrali leta 2006, letos 3.560 ton.

O novih urnikih odvoza so bila vsa gospodinjstva na območju Krasa in Brkinov obveščena te dni skupaj z rednim računom, obvestilo je dostopno tudi na spletni strani komunalnega podjetja. Občani, ki so bili do sedaj navajeni na odvoz ostanka njihovih odpadkov na točno določen delovni dan v tednu se bodo morali navaditi tudi na nove datume odvoza.

7512 ton ostanka odpadkov je leta končalo na odlagališču, letos le še 2700 ton.

“Probleme so nam delali zlasti praznični dnevi, zaradi česar je prihajalo do zamikov praznjenj. Po novem so datumi praznjenj za določen kraj napovedani na dan natančni za celo leto vnaprej,” je Kukanjeva še predlagala, da si občani urnike odvoza označijo na koledarjih.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano