Izgubljena priložnost za Kanin

Božični prazniki, ko tradicionalno upravitelji smučišč štejejo prve velike zaslužke, so bili veliko razočaranje. V družbi Promotour, ki upravlja s šestimi smučišči v Furlaniji, tožijo nad decembrskim pomanjkanjem snega, ki je zamaknilo začetek sezone vsaj za dva tedna. Ob prihodke so bili tudi gostinci in hotelirji. Poleg Selle Nevee so bile do predvčerajšnjim edine zasnežene proge v regiji na Kaninu. A kaj ko tam naprave stojijo.

Na s soncem obsijanih in dobro zasneženih kaninskih progah lahko uživajo le turni smučarji.   Foto: Igor Mušič
Na s soncem obsijanih in dobro zasneženih kaninskih progah lahko uživajo le turni smučarji.  Foto: Igor Mušič

BOVEC, TRBIŽ > Miklavževo je dan, ko ob običajnih vremenskih razmerah zabrnijo naprave na šestih smučiščih v Furlaniji.

Letošnja zelena zima je povzročila, da je do božiča obratovalo le smučišče na italijanski strani Kanina, uradno imenovano Sella Nevea (pravilno slovensko ime zanj je sicer Žlebe), kabinska žičnica na Višarje in sedežnica do zavetišča Arneri na Piancavallu pa sta bili odprti za pešce. Božični sneg in mraz sta pospešila odpiranje smučišč, škoda pa ostaja. “Nezadovoljni so tudi hotelirji in gostinci,” na Promotourju priznava Evelina Curto.

Pogrešajo Kanin

Začetek sezone je torej reševala Sella Nevea, a tudi ta je bila odprta le na pol. Čezmejne smuke na razgledno, osončeno, slovensko pobočje Kanina ni bilo. “Za nas in predvsem za naše goste bi bilo letos še posebej pomembno, da bi bil odprt tudi slovenski del kaninskega smučišča,” pravi Curtova.

Medtem ko v Bovcu čakajo na zaključek stečajnega postopka in upajo na investitorja, ki bo oživil Kanin, so pri sosedih kljub vremenskim težavam uspešno zajadrali v sezono. Na glavnem parkirišču na Trgu Slovenija pred žičnico na italijanski strani je bilo v zadnjih decembrskih dneh živahno. Že 20 minut pred začetkom obratovanja naprav so ga povsem zasedli z smučarski navdušenci, udeleženci seminarjev za učitelje smučanja in kombiji ekip za smučarski tek. Žlebe pa so večji del sezone zanimive predvsem za športno usmerjene smučarje, saj na pretežno strme proge šele konec februarja posije prvo sonce, ki sicer radodarno ves čas sije na naši strani Kanina.

A sonce tu nima koga gledati. Pod propadajočimi napravami, ki jim še ena zima brez rednega vzdrževanja lahko zada usodni udarec, se znajde le kakšen turni smučar.

Bovec brez snega

Bovški turistični delavci se kljub kaninski žalosti trudijo ponuditi čim več. “Ker je tokratno sneženje prišlo z juga, smo vnaprej vedeli, da pri nas ne bo debele snežne odeje. Za nameček je močan veter razpihal pršič,” je pojasnil Toni Trstenjak iz motela Encian v Logu pod Mangrtom: “Imamo samo 15 centimetrov snega, zato smučarskih terenov na našem družinskem smučišču z dvema vlečnicama in tekaških prog v okolici vasi še ne moremo urediti.” Kljub temu je motel Encian poln gostov, ki zaradi krajše poti že po tradiciji odhajajo na smučanaje v Sello Neveo ali Trbiž. Ugodne pakete za prenočevanje in smučanje kupijo v Bovcu. Brezplačni ski bus začel voziti pred dnevi.

Tudi v Bovcu čakajo več snega, da bi lahko uredili tekaške proge po letališču vse do Čezsoče. Po oceni direktorja Janka Humarja so turistične postelje v teh prazničnih dneh okoli 60 odstotno zasedene. Dodatno povpraševanje po posteljah pričakujejo tik pred prazniki.

Kot pravi Adis Hrovat iz agencije Bovec rafting team, danes začenjajo s sankanjem z vrha Stola do Učje. Jutri pa bodo že ponudili sankanje po mangrtski cesti od predora do planine Mangrt.

IGOR MUŠIČ

VESNA HUMAR

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano