Bivši delavci Stavbenika še brez centa poplačila

Od stečaja koprskega Stavbenika sta minili več kot dve leti, nekdanji delavci pa doslej niso dobili poplačanega niti centa svojih prednostnih terjatev. Na to bodo danes opozorili s protestnim shodom po Kopru. Stečajni upravitelj pravi, da si prvo poplačilo lahko obetajo šele, ko bo uspel prodati nedokončan poslovno-stanovanjski objekt v Izoli. Ta sodi med redke nepremičnine, ki niso v celoti obremenjene s hipotekami.

Nedokončan poslovno-stanovanjski objekt v Izoli je ena izmed redkih nepremičnin, od kupnine katere bo stečajni upravitelj lahko del denarja namenil za poplačilo nekdanjih delavcev Stavbenika. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nedokončan poslovno-stanovanjski objekt v Izoli je ena izmed redkih nepremičnin, od kupnine katere bo stečajni upravitelj lahko del denarja namenil za poplačilo nekdanjih delavcev Stavbenika. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > S stečajem Stavbenika konec novembra 2012 je na cesti ostalo več kot 100 delavcev. Med njimi je bilo veliko starejših delavcev in invalidov, ki seveda le stežka najdejo novo službo, bodisi v gradbeništvu bodisi kjerkoli drugje. Ob stečaju je propadli koprski gradbinec zaposlenim ostal dolžan eno plačo in seveda odpravnine. Stečajni upravitelj Valter Stepan jim je priznal približno 1,2 milijona evrov prednostnih terjatev, a doslej niso videli niti dela tega denarja.

Od januarja tudi brez nadomestila

Na to bodo opozorili z današnjim s protestnim shodom po Kopru - od stavbe, kjer je domovala nekdanja uprava, pa vse do nakupovalnih središč. “Bivšim delavcem se pravica za prejemanje nadomestil za čas brezposelnosti izteka januarja in v teh prazničnih dneh lahko nakupovalne centre gledajo le od daleč,” pravi Damjan Volf, izvršni sekretar OSO-KS 90.

Nekdanji delavci svojega denarja še vsaj nekaj časa ne bodo videli. Premoženje Stavbenika namreč ni bilo kdove kakšno; upravna stavba, skladišča, hale, pa tudi večina strojev je bila v rokah Stavbenikovega lastnika, ajdovskega Primorja, ki je v stečaju pristal že prej. Prav v dejstvu, da Stavbenik kot hčerinska družba praktično ni imel vrednejšega premoženja, Volf vidi enega od vzrokov, da so nekdanji delavci še vedno praznih rok. Drugi del krivde pa Volf pripisuje stečajnemu upravitelju: “Stečajni postopek poteka prepočasi. Svoj del odgovornosti za to ima tudi stečajni upravitelj.”

Čakajo na prodajo v Izoli

Stečajni upravitelj Stepan zavrača očitke glede prepočasnega odvijanja stečajnega postopka. Ne samo, da Stavbenik - razen nekaterih izjem - ni imel v lasti vrednejših nepremičnin, tudi tiste, ki so (bile) njegove, so obremenjene s hipotekami; veliko vlogo pri določanju izklicnih cen za dražbe imajo ločitveni upniki, ti pa praviloma nasprotujejo hitrejšemu nižanju cen. Zato kupcev za večino nepremičnin doslej še niso našli. Neuspešno se je tako iztekla tudi prva dražba za nedokončan objekt na Ulici Oktobrske revolucije v Izoli; poleti so ga ponujali za 3,2 milijona evrov, a kupcev ni bilo do nikoder. Tudi ta nepremičnina je sicer obremenjena s hipoteko, a ta znaša 1,5 milijona, po ocenah pa jo je mogoče prodati za več denarja. To je ena izmed redkih nepremičnin, od kupnine katere bo stečajni upravitelj lahko del denarja namenil za poplačilo nekdanjih delavcev. Predlog za drugo dražbo oziroma prodajo je stečajni upravitelj sodišču poslal že sredi novembra. “Glede izklicne cene sem upošteval predlog predstavnika nekdanjih delavcev - 2,8 milijona evrov. Ni treba poudarjati, da je to, ali bomo kupca hitro našli, odvisno od cene; če bo previsoka, nepremičnine ne bo kupil nihče,” pravi Stepan, ki je sicer zagovornik hitrejšega nižanja izklicnih cen.

Sodišče bo o dražbi bržkone odločilo januarja, kar pomeni, da bo prodaja te nepremičnine najverjetneje februarja.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano