Trije hotelirji za skupno mizo

V Hotelih Bernardin, Istrabenzu in Savi razmišljajo, kako bi s tesnejšim sodelovanjem zagotovili uspešnejše poslovanje svojih turističnih divizij oziroma družb. Ne gre za združevanje Hotelov Bernardin, Istrabenza Turizma in Save Turizma, pač naj bi posebna družba s pomočjo projektov skrbela, da bi bili sinergijski učinki hotelskega tria čim večji. Po neuradnih informacijah naj bi jo vodil Marino Antolovič, a prvi mož Istrabenza Turizma v odhajanju tega ne komentira.

Bodo Istrabenzovi hoteli, Hoteli  Bernardin in Sava Turizem poslej tesneje poslovno sodelovali in tako dosegali dodatne sinergije?
Bodo Istrabenzovi hoteli, Hoteli Bernardin in Sava Turizem poslej tesneje poslovno sodelovali in tako dosegali dodatne sinergije?  

PORTOROŽ >Zamisli o tesnejšem povezovanju največjih hotelskih akterjev so stare že vsaj nekaj let, zdaj pa kaže, da je na obzorju nova različica. Po neuradnih informacijah so za mizo sedli predstavniki Hotelov Bernardin, Istrabenza, ki ima svojo turistično družbo Istrabenz Turizem, in Save, h kateri sodi družba Sava Turizem. Skupni imenovalec je Sava, ki ima - poleg svoje družbe Sava Turizem - deleža tudi v Hotelih Bernardin in v Istrabenzu; v Hotelih Bernardin ima Sava 9,1-odstoten delež, v Istrabenzu pa 16,3-odstotnega. Vendar je njen vpliv daleč večji, saj pravzaprav obvladuje tudi NFD Holding, ta pa je večinski lastnik Hotelov Bernardin, medtem ko ima v Istrabenzu skoraj 14-odstotni delež.

Družba za dodatne sinergije

Trije akterji naj bi tehtali, kako s tesnejšim sodelovanjem okrepiti uspešnost svojih turističnih družb in naložb, smo izvedeli neuradno, v igri pa naj ne bi bilo kapitalsko povezovanje ali združevanje. Odločili so se, da bo posebna družba s projekti skrbela za tesnejše poslovno sodelovanje hotelskih družb in za čim večje sinergijske učinke.

Po neuradnih informacijah naj bi jo vodil Marino Antolovič. Šef Istrabenz Turizma, ki konec leta zapušča družbo in njeno vodenje po osmih letih prepušča Loreli Dobrinja, je glede svoje nadaljnje kariere redkobeseden: “Ne komentiram.”

Sava je za

V Savi pa so potrdili, da jih zanima povečevanje poslovne učinkovitosti družb, v katerih imajo deleže, saj je to bistvo razvojne strategije njihovega turističnega stebra. “Vodstvo Save bo zato podpiralo vse projekte, ki bodo - z namenom čim uspešnejšega poslovanja prej omenjenih družb - imeli v svoji ciljni viziji možnosti racionalizacije in uveljavitve potencialnih sinergijskih učinkov,” pravijo v Savi. Če bodo organi omenjenih družb (Hoteli Bernardin, Istrabenz Turizem in Sava Turizem) proučili tudi rešitve, povezane z novimi organizacijskimi oblikami ali kadrovskimi okrepitvami, preko katerih bi pospešili sodelovanje posameznih turističnih družb, bo vodstvo Save pri tem aktivno sodelovalo, seveda v okviru možnosti veljavnih predpisov.

V Istrabenzu, ki ga vodi Andrej Laznik, morebitnega tesnejšega sodelovanja hotelskih družb ne komentirajo, Marko Jazbec, ki je na čelu Hotelov Bernardin, pa včeraj ni bil dosegljiv.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano