Danes dan D za pogajanja med vlado in sindikati

Danes naj bi vlada odgovorila na “vzemi ali pusti” predlog sindikatov. Prav tako bo znano vse o poteku sredinega protesta, ki ga pred vlado napoveduje Konfederacija sindikatov javnega sektorja.

Politika ne bo imela mirnega decembra, več kot očitno se je odprla nova fronta med vlado in sindikati. Prizor je s protesta ZSSS proti strukturnim reformam pred državnim zborom.  Foto: Tina Kosec
Politika ne bo imela mirnega decembra, več kot očitno se je odprla nova fronta med vlado in sindikati. Prizor je s protesta ZSSS proti strukturnim reformam pred državnim zborom.  Foto: Tina Kosec

LJUBLJANA > O tem, kako odgovoriti nepopustljivim sindikatom, so se včeraj pozno zvečer pogovarjali koalicijski partnerji, danes pa bo minister Boris Koprivnikar s tem stališčem seznanil sindikalno stran. Začenja se teden, ko bodo odnosi med vlado in sindikati zelo ostri.

V rokah koalicije

Sindikati javnega sektorja so namreč v četrtek na pogajalski mizi pustili svoj “vzemi ali pusti” predlog, v katerem pristajajo, da se sedaj veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celo prihodnje leto. Izjema so le napredovanja v plačne razrede in v nazive. Sindikati zahtevajo sprostitev napredovanj, vendar pa bi državi prišli naproti, tako da bi izplačila zamaknili do decembra 2015.

Ali je to za vlado sprejemljivo, so se v koaliciji pogovarjali včeraj zvečer. Zgolj nadaljevanje že veljavnih varčevalnih ukrepov bi pomenilo 313 milijonov evrov proračunskih prihrankov. Vladna stran se je do zdaj že odpovedala nameri, da bi poleg tega v letu 2015 z dodatnimi posegi v plače javnih uslužbencev privarčevala še 127 milijonov evrov. V procesu približevanja sindikatom javnega sektorja je svoja varčevalna pričakovanja znižala na 70 milijonov, a sindikati tudi na blažje varčevanje niso pristali.

V sredo protesti, nato stavka?

Vlada naj bi se poigravala tudi z možnostjo, da bi z interventnim zakonom vsem zaposlenim znižala plače. Cilj je namreč znižati proračunski primanjkljaj v letu 2015 pod tri odstotke in na vladi za zdaj niso našli drugačne možnosti, kot je ta, da tudi javni uslužbenci še bolj zatisnejo pas.

Hkrati z nasprotovanjem sindikatov javnega sektorja tej vladni nameri so se tudi znotraj koalicije začeli množiti pomisleki, ali je vredno in potrebno odnose med vlado in sindikati postaviti na kocko. Za sredo je namreč največja sindikalna centrala Konfederacija sindikatov javnega sektorja že napovedala proteste pred vlado. Protesti se zdijo neizogibni. Če bi prišlo do enostranskega nižanja plač, pa bi to izzvalo tudi stavko zaposlenih v javnem sektorju.

Vodja SD Dejan Židan je v minulih dneh že večkrat ponovil, da so dodatni ukrepi sprejemljivi le, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Predsednik Desusa Karl Erjavec pa je ugotavljal, da zaostritev ne bi bila dobra, ker bi to le poslabšalo pogoje za reševanje težkega položaja države.

JANA KREBELJ


Najbolj brano