Voda se ponavlja

Nekaj bo treba narediti, v teh dneh ugotavljajo in ponavljajo odgovorni na čelu s Srečkom Šestanom, poveljnikom državnega Urada za zaščito in reševanje. Šestan, ki je doma iz vasi Vrbovo, streljaj oddaljene od reke Reke, že ve, kako ta kraški vodotok lahko greni življenje, ko se iz mirne, komajda pretočne vode, spremeni v silovit vodotok, ki ruši vse pred seboj.

Problem zanemarjene Reke je šolski primer, kako država ne bi smela gospodariti s svojim bogastvom. Pa ne neka fiktivna država, pač pa njeno resorno ministrstvo, ki upravlja z vsem vodnim bogastvom Slovenije.

Letos so po najmanj 20 letih, če ne več, vendarle začeli z manjšimi regulacijskimi posegi v strugi Reke in nekaterih hudournikov, ki jo napajajo. Prej da ni bilo denarja niti za minimalno čiščenje njenih brežin.

Voda pa se ne ponavlja v obliki poplav le v dolini Reke, pač pa vse bolj tudi na kraških tleh Zgornje Pivke, kjer vode izpod površja ob večjem deževju privrejo na dan in ustvarjajo za oko privlačna presihajoča jezera, za prebivalce ob njih pa pravo moro.

Na Zgornji Pivki se je voda ponovila po osmih mesecih. Tedaj je z vso silovitostjo preplavila kraška polja. Februarske poplave so prisilile odgovorne k nekaterim posegom v prostor, ki so bili morebiti za koga sporni, a so se v teh dneh pokazali za koristne.

Tedaj, februarja, smo slišali, da se pri tem ne kaže ustaviti, pač pa nadaljevati s preventivnimi posegi, ki bodo - če že ne povsem - vsaj delno preprečili posledice naraščajočih voda. Pri tem pa je tudi ostalo.

Koliko takih poplav in vodnih katastrof bo še potrebnih, da bodo besede meso postale? Malo je manjkalo, da se v petek zvečer, ko je bil vodni val Reke največji, ni izlila voda iz akumulacije Mola. Se bo kdo spomnil, da bo treba spremeniti začasni pravilnik o upravljanju s to veliko akumulacijo? Ali pa bo treba počakati, da se voda iz jezera zares zlije in potopi vse pod sabo?

#261-poplave-ts


Preberite še


Najbolj brano