Za užitek, a tudi točke

Slovensko izbrano vrsto čaka v soboto eno najprivlačnejših gostovanj sploh. Kvalifikacijski obračun z Anglijo na Wembleyju je gotovo eden od športnih vrhuncev tako za reprezentante kot za slovenske nogometne privržence.

Zlatan Ljubijankić (levo) je pred petimi leti takole dosegel zadetek za Slovenijo na prijateljski tekmi proti Angliji prav na Wembleyju   Foto: Dylan Martinez
Zlatan Ljubijankić (levo) je pred petimi leti takole dosegel zadetek za Slovenijo na prijateljski tekmi proti Angliji prav na Wembleyju  Foto: Dylan Martinez

NOVA GORICA > Težko se je odločiti, kateri stadion zbuja najmočnejša doživetja. Na klubski ravni jih ima kar nekaj oznako legendarni. Santiago Bernabeu, Camp Nou, Old Trafford, Anfield, San Siro, če naštejemo samo nekatere, so neločljivo povezani s slavno zgodovino madridskega Reala, Barcelone, Manchester Uniteda, Liverpoola, Interja in Milana. Vsak od teh stadionov nogometnim privržencem ponuja svojevrstne užitke zaradi navijaškega ozračja, tradicije, klubske pripadnosti ...

Zbor reprezentance bo danes v Ljubljani, saj je standardni trening center Brdo pri Kranju zaseden. Katančeve izbrance čakajo štirje treningi v Stožicah, v London bodo poleteli v petek popoldne. Takoj po sobotni tekmi se reprezentanca vrača v Slovenijo, saj bo že v torek, 18. novembra, v Stožicah na prijateljski tekmi gostila Kolumbijo.

Kar zadeva reprezentančne dvoboje, pa skoraj ni dvoma, katero gostovanje predstavlja športni vrhunec, če odštejemo svetovna in evropska prvenstva. V zibelki nogometa, Angliji, ima tradicija še vedno precejšnjo težo. Londonski Wembley si je zgradil svoj kultni status skozi leta. Na njem praviloma igra svoje tekme domača reprezentanca, ob tem pa je tudi prizorišče finala angleškega FA pokala. Neredko Wembley, ki so ga zgradili leta 1923, gosti tudi zaključne dvoboje v evropskih pokalih, pa prijateljske tekme vrhunskih reprezentanc, v letih 1966 in 1996 pa je bil gostitelj finalov svetovnega in evropskega prvenstva. Angleška in druge reprezentance so na njem odigrale številne nepozabne dvoboje, v spominu domačih navijačev pa seveda ostaja zmagoviti finale leta 1966 na svetovnem prvenstvu, ko so gostitelji osvojili svojo edino lovoriko na reprezentančni ravni.

Tekmovalni premor je nastopil med letoma 2003 in 2007, ko se zgodovina mitskega stadiona začenja pisati na novo. Takrat je na istem mestu, kjer so podrli stari, zgradili novi, posodobljeni Wembley z 90.000 sedišči. V Evropi ga po prostornosti prekaša le Camp Nou. Na sobotni tekmi 4. kroga skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo bo Wembley predvidoma zelo lepo zaseden.

Prireditelji pričakujejo 80.000 navijačev, med njimi naj bi bilo vsaj 1500 slovenskih. London tako ali tako sodi med najbolj privlačne turistične metropole, ogled tekme na Wembleyju v navijaški vlogi pa predstavlja pravi športni praznik. Slovenska reprezentanca je v hramu angleške izbrane vrste sicer že gostovala. Pred dobrimi petimi leti so izbranci Matjaža Keka z 1:2 klonili pred gostitelji, ki jih je takrat vodil Fabio Capello. Kar nekaj reprezentantov, ki zastopajo slovenske barve tudi v tem kvalifikacijskem ciklusu, je torej že okusilo nogometno ozračje na Wemleyju. Med njimi je tudi strelec Zlatan Ljubijankić.

V soboto pa bo vendarle šlo za tekmo, v kateri bodo v igri tri točke in celo (začasno) prvo mesto v skupini. “To bo praznik za fante, ki bodo lahko pokazali vse, kar znajo. Igrati na Wembleyu predstavlja določeno čast in upam, da tako čutijo tudi nogometaši. Posebna motivacija ne bo potrebna,” je orisal izhodišča selektor Srečko Katanec.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano