Je Vežnaver ponarejal listine?

Šest let potem, ko je Šampionko od Edvina Pejovića kupila srbska Biohemija in na direktorsko mesto postavila Sebastjana Vežnaverja, se je na idrijskem sodišču začelo sojenje zaradi spornih listin, s katerimi naj bi hotel Vežnaver ogoljufati Pejovića. Razsodili naj bi še o tem, ali je Vežnaver iz prostorov Šampionke ukradel ali le odnesel sedem umetniških slik.

Eden od delčkov zgodbe o prodaji Šampionke se odvija tudi na idrijskem okrajnem sodišču Foto: Leo Caharija
Eden od delčkov zgodbe o prodaji Šampionke se odvija tudi na idrijskem okrajnem sodišču Foto: Leo Caharija

IDRIJA, KOPER > Znanega koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja tožilstvo preganja zaradi šestih kaznivih dejanj ponarejanja listin in ene tatvine. Vežnaver naj bi ponaredil in šestkrat uporabil štiri listine: primopredajni zapisnik iz septembra 2008, ponudbo za prodajo podjetja Pejo Šampionka iz maja 2008, nedatirano pismo Muhammadu Asafu Shaikhu v angleškem jeziku in izjavo Edvina Pejovića iz septembra 2008. Za prve tri listine so forenziki potrdili, da so v celoti ponarejene.

Primopredajni zapisnik je Vežnaver septembra 2008 dostavil na koprsko okrajno sodišče, julija 2010 ga je izročil celo policiji kot dokaz v predkazenskem postopku, v drugi polovici leta 2010 pa še stečajni upraviteljici Pejo Šampionke Mariji Magdaleni Šantl. Ta ga je nato uporabila pred novogoriškim okrožnim sodiščem.

Ponudbo za prodajo podjetja Pejo Šampionka je Vežnaver prvič izročil odvetniški družbi Matoz, odvetniki te družbe pa so jo uporabili kot dokaz v pravdnem postopku pred okrožnim sodiščem v Kopru poleti 2009. Matozovim odvetnikom je izročil tudi pismo Shaikhu, ki naj bi ga napisal Pejović, ti pa so ga jeseni 2009 predložili sodišču kot dokaz.

Odvetniki verjeli Vežnaverju

Ko so Vežnaverjeve zadeve od Matoza prevzeli v pisarni odvetnika Mira Senice, so to isto pismo maja 2011 priložili nekaj tožbam. V pisarni Senica naj bi takrat govorili o sumu, da je pismo ponarejeno, vendar so sklenili, da sami niso strokovnjaki za ugotavljanje ponaredkov in verjeli Vežnaverju, da je pismo pristno.

V nacionalnem forenzičnem laboratoriju pa so ugotovili, da je pismo v celoti skopirano ali skenirano, in sklepali, da je Vežnaver računalniško obdelal bianco podpisane Pejovićeve listine, ki so jih kriminalisti pri hišni preiskavi našli pri njem. Vežnaver naj bi stečajni upraviteljici izročil še fotokopijo Pejovićeve izjave, ki naj bi jo ta podpisal v Pobegih septembra 2008, upraviteljica pa je dokument uporabila na sodišču.

Vežnaverju pa tožilstvo očita tudi tatvino, ker naj bi med septembrom 2008 in decembrom 2009 iz prostorov Pejo Šampionke v Bukovici vzel tri reprodukcije slikarjev Moneta in Cezanna ter umetniško sliko Magoliča, dve sliki Radanovića in eno slovenskega slikarja Franceta Slane. S tem naj bi storil še kaznivo dejanje tatvine.

Slike bi prodal

Vežnaver je pred sodnikom Erikom Rusom pred dnevi v Idriji v celoti zanikal očitke tožilstva. O pismu Shaikhu je povedal, da ga je našel v enem od fasciklov v podjetju Pejo Šampinka, ko je postal direktor podjetja, in da ni imel nobenega razloga, da bi sumil v njegovo verodostojnost. “Kolikor mi je znano, je bil Muhammad nekoč gost pri Pejoviću na Kozini,” je dodal.

O primopredajnem zapisniku je povedal, da sta ga sočasno podpisala s Pejovićem v Braniku, zraven pa naj bi bila tudi tajnica Tatjana Štokelj. O Pejovićevi izjavi v Pobegih je dejal, da jo je Pejović res napisal in podpisal v računovodstvu podjetja, o pisni ponudbi za prodajo Šampionke pa je povedal, da je Pejović izjavo izročil direktorju Beohemije Željku Žuniću, ta pa naj bi mu listino izročil nekaj mesecev kasneje.

Vežnaver je zavrnil tudi očitke, da je iz prostorov Šampionke ukradel umetniške slike in reprodukcije. “Vse slike so bile last družbe Pejo Šampionka, ki je v stečaju in so torej še danes del stečajne mase. Nikoli jih nisem ukradel in jih hotel zase,” je zatrdil in dodal, da je slike policija nezakonito vzela in jih vrnila Pejoviću. “Treba jih je namreč prodati in izkupiček razdeliti med upnike,” je menil.

Listine z veliko “vrednostjo”

Pejović je kot priča povedal, da je Vežnaver začel serijsko ponarejati listine iz pohlepa, da bi ga oškodoval za 20 do 30 milijonov evrov. Potrdil je, da je pod vsemi listinami njegov izviren podpis, vendar je pojasnil, da so bile to bianco podpisane listine, ki jih je hranil v pisarni, če bi jih tajnica nujno potrebovala med njegovo odsotnostjo. “Vse te listine sem ob svojem odhodu pozabil vzeti,” je dodal.

Da je primopredajni zapisnik ponarejen, Pejović dokazuje s sestankom, ki ga je imel z Žunićem in Vežnaverjem v Kopru, kjer nihče ni niti omenjal zapisnika, Žunić pa naj bi Pejoviću obljubil, da mu bo izplačal še dva milijona kupnine. “V zapisniku je navedeno, da vse umetnine, ki so moja osebna last, brezplačno podarjam družbi Pejo Šampionka. Zakaj bi ga potem pozival, naj mi te stvari vrne, če bi podpisal ta zapisnik,” je vprašal Pejović. Sojenje se bo nadaljevalo decembra.

DANIJEL CEK


Najbolj brano