Cerkljani so ambiciozni, a strahoma gledajo v nebo

V Hotelu Cerkno, upravljavcu Smučarskega centra Cerkno, ki bo konec meseca končal predprodajo smučarskih vozovnic, bi sezono radi začeli 12. decembra. Čeprav imajo zanjo, kot zagotavljajo, pripravljeno vse, pa strahoma pogledujejo v nebo, ali jih bo obdarilo s snegom. Še vedno jih namreč pesti izguba.

   Zasnežena zima bi prinesla olajšanje SC Cerkno in smučarjem Foto: Saša Dragoš
Zasnežena zima bi prinesla olajšanje SC Cerkno in smučarjem Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Matjaž Kosmač, ki v Hotelu Cerkno bdi nad smučarskim centrom, pravi, da skorajšnjo smučarsko sezono pričakujejo z veseljem. Zanjo imajo pripravljeno vse in bi jo radi začeli 12. decembra. Le s pravočasnim začetkom sezone bi lahko uresničili načrtovano znižanje večletne izgube. “Po klavrni minuli zimi so letos naša pričakovanja in želje resnično ambiciozne,” pravi Kosmač. V mislih ima seveda lepo zasneženo zimo in dober obisk smučarjev.

Če jim vreme ne bo naklonjeno ...

Do konca novembra teče predprodaja znižanih smučarskih vozovnic (dnevno je mogoče kupiti za 24, sezonsko pa za 309 evrov, različic nakupa pa je še obilo), ki naj bi bila dober smerokaz v sezono. Če ga vreme ne bo obrnilo v nezaželeno smer. Pred letom dni so se veselili kar 20-odstotne rasti prodaje vozovnic pred sezono in 10-odstotnega povečanja števila rezervacij nočitev, potem pa so skozi zimo s polno zmogljivostjo naprav na smučišču obratovali komaj nekaj dni in zabeležili šestodstotni upad nočitev.

Pod črto minulega leta je ostalo 545.000 evrov izgube. Na račun zategovanja pasu, manjšanja števila zaposlenih in stroškov, je bila izguba kljub zeleni zimi za skoraj 300.000 evrov nižja kot leto prej. Sočasno pa so to leta ustvarili za več kot devet milijonov evrov dolgov, ki so nastali zaradi vlaganj v smučarski center.

Čeprav smučarjem zadnjih nekaj sezon na smučišču ne ponujajo tehnoloških novosti, se zanašajo na dejstvo, da še vedno veljajo za najsodobneje opremljen zimski center na naših tleh. Kosmač pa obljublja obilo prireditev in zabave, ki naj bi zadovoljila obiskovalce (torej ne samo smučarjev ali deskarjev) vseh starosti. Obiskovalci smučišča težkih časov zanj nikoli niso občutili, in kot zagotavljajo v Hotelu Cerkno, jih tudi ne bodo.

Za izgubo ni kriva le zimska sezona

Njegov direktor mag. Vasilij Sedej upa, da bodo izgubo odpravili v dveh letih. Z lastnico Certo še vedno izvajajo program racionalizacije in si največji prihranek obetajo od na novo nameščenih toplotnih črpalk v hotelu za polovični prihranek energije.

Bistvo izgube pa kljub muhastemu vremenu ne leži v zimski sezoni, pač pa v nadvse skromni zasedenosti hotela v preostalem delu leta. Na letni ravni so lani zabeležili 33-odstotno zasedenost prenočišč. Ključ do vlaganj v termalno središče, za katerega že nekaj časa pripravljajo idejno zasnovo, pa ima v rokah Certa. Ker četrtinski lastnici Ete, ki se naglo krči, dobiček kopni, nova direktorica Certe Petra Borovinšek še ni povedala, kdaj in ali bodo sploh začeli uresničevati načrtovano naložbo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano