Zaradi kampa šest obtoženih

Adria Ankaran je v sodnih klopeh dosegla pomembno zmago v boju za kamp Adria, ki je leta 2008 skoraj postal žrtev divjega lastninjenja. Višje sodišče v Ljubljani je namreč razveljavilo sodbo okrožnega sodišča glede pogodbe o prenosu poslovnega deleža na družbo Acium. Pred kratkim pa je zaradi kaznivih dejanj, ki naj bi se dogajala v ozadju poskusa divjega lastninjenja v ankaranskem kampu, tožilstvo vložilo obtožbo proti Igorju Lebarju, Miru Majcnu in še štirim obdolženim. Obtožba še ni pravnomočna.

Dogajanje v ankaranskem avtokampu so vzeli pod drobnogled tudi kriminalisti in policisti  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dogajanje v ankaranskem avtokampu so vzeli pod drobnogled tudi kriminalisti in policisti  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > Potem ko je okrožno sodišče v Ljubljani v sporu glede pogodbe o kampu dalo prav družbi Actium, se je Adria pritožila. Višje sodišče ji je ugodilo in tožbo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v ponovno odločanje.

Višje sodišče je sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani razveljavilo zaradi bistvenih kršitev pravdnega postopka. S tem je v celoti ugodilo Adrii, ki je v tem sporu želela doseči razveljavitev pogodbe o prenosu svojega poslovnega deleža v družbi KSV Turizem na družbo Actium, ki je bila tedaj v lasti Mira Majcna. Adria je v času, ko jo je vodil Igor Lebar, kot stvarni vložek v KSV Turizem vložila več nepremičnin. Majcen, podjetnik in nekdanji svetovalec direktorja v času, ko je Adrio vodil Lebar, pa je s to pogodbo prišel do ankaranskega kampa. Po pogodbi bi moral Majcen za podjetje KSV Turizem odriniti tri milijone evrov, a kupnine nikoli ni plačal.

Zaradi vsega tega je Adria zahtevala razveljavitev pogodbe, a okrožno sodišče tega ni storilo; odločilo je v prid Actiuma. Potem ko je višje sodišče ugodilo pritožbi Adrie, bo okrožno sodišče o zadevi odločalo znova, pri čemer bo moralo upoštevati napotke višjega sodišča, da je treba ugoditi primarnemu tožbenemu zahtevku, torej razveljavitvi pogodbe.

Z dogajanjem v ankaranskem kampu med leti 2007 in 2009, s sumom oškodovanja Adrie, težkim več kot deset milijonov evrov, oziroma poskusom divje privatizacije so se ukvarjali tudi koprski kriminalisti, ki so po končani preiskavi na tožilstvo vložili kazensko ovadbo proti več osumljenim. Koprsko tožilstvo je že spomladi leta 2011 zahtevalo preiskavo zoper nekdanjega direktorja Igorja Lebarja, Matijo Kahneta, Mira Majcna, Miloša Miloviča Njegoslava, nato pa še zoper Gašperja Fabjana. Po končani preiskavi pa so poleti zoper šesterico, poleg omenjenih po poročanju Dnevnika še proti Jožetu Mihelčiču, vložili obtožbo. Lebarju tožilstvo očita zlorabo položaja, ostalim pa menda pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da obtožba še ni pravnomočna. Enemu izmed obtoženih, ki je v tujini, je še niso vročili. Ostalih pet obtoženih je obtožbo prejelo in zoper njo vložilo ugovor.

“Za Adrio je pomembno, da se pričnejo kazenski postopki zoper obdolžence, kajti na ta način bo družbi uspelo izterjati povrnitev velike premoženjske škode, ki jo je povzročilo tedanje vodstvo. Doslej si je Adria zgolj s civilnimi tožbami še ni uspela v celoti poplačati,” na obtožbo pravi direktor Adrie Rajko Rešek.

SONJA RIBOLICA,

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano