Nad kalifornijsko puščavo eksplodirala turistična vesoljska ladja

Nad kalifornijsko puščavo Mojave, skoraj 200 kilometrov severno od Los Angelesa, je danes eksplodirala turistična vesoljska ladja podjetja Virgin Galactic. V nesreči je umrla ena oseba, druga je bila poškodovana. Gre za pilota, ki sta opravljala poskusen let.

Fotografija je simbolična Foto: Pierre Ducharme
Fotografija je simbolična Foto: Pierre Ducharme

LOS ANGELES > Priče pravijo, da je vesoljsko plovilo eksplodiralo kmalu zatem, ko sta pilota prižgala lastne rakete in se ločila od letala, ki ga je poneslo proti vesolju. Kot kaže, je eden od pilotov umrl, drugi pa je skočil iz razbitine in se spustil na zemljo s padalom, vendar je končal v bolnišnici.

Podjetje Virgin Galactic v lasti britanskega milijarderja Richarda Bransona je med pripravami na začetek prvih turističnih poletov do roba vesolja z vesoljskimi plovili, kot je bilo danes ponesrečeno. Cena vozovnice bi znašala 250.000 dolarjev, vendar bodo zdaj ti načrti na hladnem, vsaj dokler ne ugotovijo vzroka nesreče.

Podjetje je po twitterju uvodoma sporočilo le, da je vesoljsko plovilo med testnim poletom doživelo resno anomalijo in SpaceShipTwo je izgubljena. To je že druga vesoljska nesreča v tem tednu. V torek je po izstrelitvi proti Mednarodni vesoljski postaji ISS razneslo raketo Antares podjetja Orbital Sciences. Tudi to nesrečo še preiskujejo.

STA


Najbolj brano