Za umor Porečana so mu znižali kazen

Hrvaško vrhovno sodišče je po obravnavi pritožb odločilo, da bo Adnen Budimović iz Ljubljane za umor 25-letnega Porečana Aleksandra Vidnjevića sedel devet namesto enajst let. Igorju Iliću z Jesenic in Primožu Požunu iz Krškega, ki sta jo na prvi stopnji za sodelovanje pri pretepu odnesla s pogojno sodbo, pa bodo sodili ponovno.

Adnenu Budimoviću (na fotografiji z razglasitve prvostopenjske sodbe prvi z leve) so hrvaški vrhovni sodniki za dve leti znižali kazen, Iliću in Požunu bodo sodili ponovno Foto: Glas Istre
Adnenu Budimoviću (na fotografiji z razglasitve prvostopenjske sodbe prvi z leve) so hrvaški vrhovni sodniki za dve leti znižali kazen, Iliću in Požunu bodo sodili ponovno Foto: Glas Istre

PULJ > Tragedija se je zgodila 8. julija 2012 na motorističnem shodu v Vabrigi pri Poreču, ki ga je tradicionalno prirejal poreški klub Indians, nanj pa vabil klube iz drugih držav, tudi Slovenije. Vabilu sta se odzvala tudi jeseniški klub El Diablo in ljubljanski Firestarters.

Slovenski udeleženci in domačini so se zadnji dan srečanja v nočnih urah sprli, 25-letni Porečan Aleksander Vidnjević je začel teči za Adnenom Budimovićem in ga večkrat udaril. Kmalu zatem je Vidnjević stekel do morja in si začel izplakovati krvavi rani na trebuhu, nato pa se je na obali zgrudil. Odpeljali so ga v puljsko bolnišnico, kjer so ga operirali, vendar je po 12 urah umrl. Policisti so v isti noči prijeli Budimovića, ki naj bi Vidnjevića zabodel, pa tudi Igorja Ilića in Primoža Požuna, ki naj bi pred usodnim dogodkom sodelovala v pretepu. Noža ali drugega predmeta, ki bi lahko povzročil smrtonosne rane, niso našli nikoli, čeprav so temeljito pregledali okolico in tudi morsko dno.

Vse tri slovenske državljane so obtožili in jih 3. marca letos na županijskem sodišču v Pulju tudi obsodili. Prvoobtoženemu, 27-letnemu Adnenu Budimoviću iz Ljubljane, je senat prisodil enajst let zapora, 33-letnemu Igorju Iliću z Jesenic in 30-letnemu Primožu Požunu iz Krškega pa je izrekel pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Po ugotovitvah sodišča se je Budimović, član motorističnega kluba El Diablo, 8. julija 2012 nekaj po polnoči na obali pri Vabrigi sporekel z nekaj ljudmi in tudi fizično obračunal z njimi. Z njim sta bila tudi Ilić in Požun, na nasprotni strani pa, med drugimi, tudi Vidnjević, sicer oče dveh majhnih otrok.

Budimoviću je sodišče marca letos podaljšalo pripor, v katerem je bil že od dneva po tragičnem dogodku. V krajši obrazložitvi sodbe je sodnik dejal, da so Budimoviću kaznivo dejanje med postopkom dokazali, upoštevali pa so tudi oteževalne okoliščine. Zaradi nasilnih kaznivih dejanj je bil namreč že obsojen, tragični dogodek pa se je pripetil med preizkusno dobo.

Na prvostopenjsko sodbo so se pritožili zagovorniki vseh treh slovenskih državljanov, pa tudi državna tožilka. Budimovićevi pritožbi so vrhovni sodniki delno ugodili in mu kazen znižali na devet let zapora. Iliću in Požunu pa bodo sodili ponovno. Za zdaj še ni znano, kdaj bo sodišče razpisalo obravnavo, zagovornika obeh pa pričakujeta oprostilno sodbo.

SK


Najbolj brano