Stroka je za, bo tudi politika?

Pred napovedano prekinitvijo dobave pitne vode iz vodnega zajetja Hubelj na meji z mestno občino Nova Gorica vodilni v ajdovskem in novogoriškem podjetju nadaljujejo pogovore, da do tega drastičnega ukrepa 4. novembra vendarle ne bi prišlo. Stroka je za kompromis, ajdovski župan Tadej Beočanin očitno tudi.

Med sušo je Hubelj  (in z njim vodarna) ostal skoraj brez vode. Tako Ajdovci kot Novogoričani po letih sporov zdaj iščejo kompromis, da brez nje ne bi ostalo nekaj tisoč ljudi.  Foto: Leo Caharija
Med sušo je Hubelj (in z njim vodarna) ostal skoraj brez vode. Tako Ajdovci kot Novogoričani po letih sporov zdaj iščejo kompromis, da brez nje ne bi ostalo nekaj tisoč ljudi.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > V teh dneh je vse bolj aktualno vprašanje, ali bo ajdovska Komunalno stanovanjska družba (KSD) prihodnji torek dejansko prekinila dobavo pitne vode podjetju Vodovodi in kanalizacija (VIK) Nova Gorica ali pa bodo v obeh družbah vendarle dosegli za obe strani sprejemljivo rešitev. Zapadli računi še niso poravnani, a oba direktorja napovedujeta, da sta blizu rešitve in da vodovodna cev, ki oskrbuje naselja v mestni občini z vodo iz zajetja Hubelj, čez nekaj dni vendarle ne bo suha. Če bi namreč Ajdovci odklopili vodo, bi brez nje ostalo nekaj tisoč ljudi.

Direktorja sta blizu rešitve problema

“Pogovori so res intenzivni, vendar je zadeva zelo kompleksna. Pripravljamo podlago za pravi dogovor, zadevo želimo rešiti celovito. Ocenjujem, da smo po strokovni in tehnični plati zastavili prave temelje, svoje pa mora opraviti tudi politika. Računam na podporo obeh občin in pozivam oba župana, da sedemo skupaj in se dogovorimo,” pravi direktor ajdovskega javnega podjetja Egon Stopar. Podobno pravi tudi direktor VIK Miran Lovrič. “Pogovori bodo v tem tednu še tekli. Smo na dobri poti, da bi se uskladili, da bi hkrati rešili stvari za nazaj in za naprej. Vse skupaj gre proti rešitvi, da ne bi prišlo do odklopa vode,” pojasnjuje Lovrič.

Pogovarjajo se tudi o tem, da bi obe javni podjetji umaknili tožbene zahtevke, ki sta jih zaradi neporavnanih računov sprožili eno proti drugemu. Glede na pogovore je Lovrič prepričan, da bo obveljal “strokovni razum”, a meni, da samo ta ne bo dovolj: “Do določene mere je treba najti tudi politični kompromis.”

Tudi novi župan je za to, da vode ne zaprejo

Glede na pojasnila novega ajdovskega župana Tadeja Beočanina politične volje ne manjka. “Verjamem, da lahko v tem tednu dosežemo konkretne rešitve, da 4. novembra vode ne bomo zaprli. Absolutno pa je zadevo treba rešiti celovito. Pretekle zadeve je treba spraviti v skupni okvir. Verjamem, da je na obeh straneh tudi interes, da se doseže dogovor o dolgoročnem sodelovanju za naprej,” je po sestanku z direktorjem javnega podjetja KSD Ajdovščina povedal Beočanin. Kot napoveduje, bo o aktualni problematiki in sporih zaradi vode še ta teden govoril tudi z županom novogoriške občine Matejem Arčonom.

ALENKA TRATNIK, MITJA MARUSSIG


Najbolj brano