Igor Marentič je novi postojnski župan

Postojnska občinska volilna komisija je po šestih urah ponovnega preštevanja in preverjanja vseh okoliščin ugotovila, da kršitve na voliščih ne vplivajo bistveno na izid glasovanja. Igor Marentič je dosedanjega župana Jerneja Verbiča premagal za dva glasova.

Šele po 21. uri je občinska volilna komisija presekala večurno napeto čakanje Foto: Veronika Rupnik Ženko
Šele po 21. uri je občinska volilna komisija presekala večurno napeto čakanje Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Huronski vzkliki navdušenja so včeraj zvečer nekaj po 21. uri zadoneli po stavbi občine Postojna. “Na podlagi vseh ugotovitev je komisija ugotovila, da kršitve bistveno ne vplivajo na izid volitev. Neuradno ima Igor Marentič 3319 glasov, Jernej Verbič pa 3317,” je po večurni napetosti sporočila predsednica občinske volilne komisije Mateja Geržina.

Marentič ves čas verjel v zmago

Dolgo je trajalo. Zaupal sem volilni komisiji. Ves čas sem verjel v tak rezultat. Nisem pa pričakoval, da bom imel celo več glasov,” so bile Marentičeve prve besede.

Postojnska občinska volilna komisija je včeraj za zaprtimi vrati nadaljevala pregledovanje glasovnic in razpravo o izidu volitev v Postojni. Ko je že kazalo, da si Igor Marentič in Jernej Verbič, ki je pred ponovnim štetjem zaostajal le za en glas, sinoči še ne bosta mogla oddahniti, pa je odločitev le padla.

Napetost se je stopnjevala vse od 15. ure. Geržinova je pred novinarje prvič stopila popoldne. “Ponovno preverjamo tista volišča, za katera smo včeraj ugotovili, da so sporna, zato da bomo stoodstotno prepričani in da bo naša odločitev poštena in dokončna.” Nekaj po osmi uri zvečer pa je sporočila, da se komisija o končni odločitvi še vedno posvetuje. “Nepravilnost je bilo manj, kot je sprva kazalo. Vse smo pregledali, da se vsako senco dvoma lahko ovrže. Nekaj stvari je še odprtih. Posvetujemo se o načinu, kako bi zaplete lahko odpravili, oziroma ali gre za kršitve, ki bistveno vplivajo na izid,” je nakazala dilemo, ki so jo nazadnje razrešili tako, da ponovitev glasovanja ne bo potrebna.

Medtem se je na občini preko popoldneva in večera zbirala vse številčnejša množica, predvsem Marentičevih podpornikov. “To je pozitiven vidik tega napetega dogajanja. V Postojni se je spet prebudila civilna družba, ki ji je mar za javne zadeve in prihodnost občine. Posebej razveseljujoče je, da vidimo veliko mladih obrazov,” je komentirala ena od več kot 50 zbranih podpornic in podpornikov. Vse popoldne je z njimi preživel tudi Marentič.

Verbič čestital zmagovalcu

Okrog 19. ure je na občino prišel tudi dosedanji župan Jernej Verbič, ki pa se je s peščico podpornikov zadrževal v pritličju. “Sem 62 let star in sem vsega v življenju vajen, dobrega in slabega,” nam je odvrnil, ko smo ga vprašali po počutju. “Komisija je pred zelo težko odločitvijo. Odločajo o novem vodstvu občine. Vsekakor pa sta tako volilna udeležba kot razdeljen rezultat pokazala, da si ljudje želijo, da vsi, ki smo bili izvoljeni, delamo složno,” je komentiral, še preden je bilo jasno, da se po 12 letih poslavlja. Ob pol desetih zvečer je v svoji pisarni čestital svojemu nasledniku.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano