Kaj je pred stavbo koprske občine počelo vozilo podjetja za uničevanje dokumentacije?

Pred dnevi je nekatere Koprčane precej vznemiril kombi, ki je bil parkiran pred stavbo koprske občinske uprave na Verdijevi ulici. Ker gre za vozilo podjetja za arhiviranje, digitalizacijo in uničevanje dokumentacije, so se na medmrežju nemudoma pojavili ogorčeni komentarji. “Kje so nadzorni organi? Zakaj podatkov ne hrani Pokrajinski arhiv Koper?”, so vprašanja, ki so begala zaskrbljene pisce na spletnih forumih.

Vozilo podjetja za arhiviranje, digitalizacijo in uničevanje dokumentacije je med nekaterimi Koprčani zbudilo dvom o dogajanju v občinski palači na Verdijevi ulici     Foto: Maja Tašner Vatovec
Vozilo podjetja za arhiviranje, digitalizacijo in uničevanje dokumentacije je med nekaterimi Koprčani zbudilo dvom o dogajanju v občinski palači na Verdijevi ulici  Foto: Maja Tašner Vatovec

KOPER > Novoizvoljena koprska občinska svetnica Združene levice in članica Iniciative za demokratični socializem Maja Tašner Vatovec, ki je fotografirala kombi, upa, da gre pri tem dogodku zgolj za digitalizacijo podatkov in ne za uničenje kakšnih dokumentov, ki bi lahko vsebovali pomembne informacije.

“Upam, da je skrb odveč. Močno pa dvomim, da bomo kdaj to tudi izvedeli, kot tudi ne, ali gre za čistko pred konstituiranjem novega občinskega sveta,” se sprašuje.

Čeprav so v koprski občini že pred kakšnim letom ob namestitvi varnostnih kamer na različnih lokacijah v mestu zatrdili, da bodo posnetke uničevali, pa tega zanje ne počne podjetje Reisswolf. Kot pravijo, ti videoposnetki niso predmet sklenjene pogodbe. “Se pa ves video material v skladu z veljavnim pravilnikom samodejno briše po tridesetih dneh,” zagotavljajo v koprski občini.

Po zakonu je treba dokumente uničiti

Po zakonu o varovanju osebnih podatkov in drugih vrst podatkov je koprska občina - tako kot tudi druge ustanove - dolžna uničiti različne podatkovne nosilce in papirno dokumentacijo.

Kljub jasnim zakonskim določilom pa je nezaupanje v ponovno izvoljeno občinsko garnituro doseglo kritično točko, zato ne čudi, da so hipoma vzplamtele takšne in drugačne teorije zarote. “Ali imajo morda naši upravitelji veliko čistko po dolgih letih monokulture? So morda zbirali podatke, ki jih ne bi smeli?”, se sprašujejo v spletni skupnosti Koper je moj in tudi tvoj.

V koprski občini so prevzem in varno uničevanje podatkovnih nosilcev zaupali podjetju Reisswolf. Izbrali so ga kot najugodnejšega ponudnika in ima za opravljanje storitev veljavno pogodbo. Pri direktorju omenjenega podjetja Roku Novaku smo iskali odgovore, kakšne podatke in v kakšni obliki jim občina posreduje v uničenje. Pravi, da gre za dokumentacijo na papirnih in elektronskih podatkovnih nosilcih, torej karbonskih in magnetnih trakovih ter diskete.

“To prevzamemo v zaprtih varnostnih zabojnikih, ki gredo takšni tudi v uničenje. Kaj se v dokumentaciji nahaja, zaposleni v našem podjetju ne vemo in tudi ne smemo preverjati. Prav tako nas k popolni molčečnosti zavezujeta veljavna slovenska zakonodaja in interna politika podjetja, ki stranki zagotavlja skrbno varovanje vseh njenih podatkov brez vpogleda vanje,” pojasnjuje Novak.

Novak: “Postopek je videonadzorovan”

Papirno dokumentacijo za uničenje prevzemajo vsaka dva meseca. Približno na štiri mesece opravijo menjavo zabojnika za zbiranje elektronskih podatkovnih nosilcev, ki jih po prevzemu takoj uničijo. Ob tem pa se marsikomu poraja dvom, ali se ti podatki nemara vseeno kje ne zbirajo in da torej morebiti prihaja do kakšnih zlorab.

Novak trdi, da kaj takega ni mogoče. “Podatkovne nosilce odpeljemo na uničenje v Reisswolfovo uničevalnico na Dunaju, kjer dokumentacijo uničijo. Postopek uničenja je videonadzorovan. Vse premike dokumentacije od stranke do mesta uničenja pa nadziramo z GPS sledilcem,” opisuje sogovornik.

Po njegovih besedah v podjetju zaposlujejo izključno nekaznovane delavce, ki se morajo s podpisom izjave o varovanju osebnih podatkov zavezati k molčečnosti. “Politika podjetja jim prepoveduje, da bi za uničevanje najemali podizvajalce, tako dodatno zmanjšamo možnost, da bi podatki, ki smo jim jih zaupali v uničenje, lahko uhajali v javnost,” so prepričani v koprski občini.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano