Gojitelj konoplje načrtoval tudi Hrvatičevo ugrabitev?

Iz koprskega pripora so sredi tedna na sodišče v Novem mestu pripeljali 46-letnega Alena Murna, ki je v Štorjah na Krasu pred dvema letoma s še tremi Dolenjci v opuščeni piščančji farmi postavil na noge doslej največji prostor za pridelavo konoplje na Primorskem. V na novo prepleskani piščančji farmi so gojili 1558 sadik. Tožilstvo pa mu očita, da je leta 2005 načrtoval ugrabitev Rajka Hrvatiča.

Alena Murna so iz koprskega pripora odpeljali na sodišče v Novem mestu Foto: Dolenjski List
Alena Murna so iz koprskega pripora odpeljali na sodišče v Novem mestu Foto: Dolenjski List

NOVO MESTO, KOPER > “Ne vem, česa sem obtožen, izgubil sem spomin, poskušal sem narediti samomor, sedaj pa sem pod močnimi zdravili,” je po poročanju Dolenjskega lista na vprašanje sodnika, ali razume obtožbo, sredi tedna odgovoril 46-letni Alen Murn. Tožilstvo mu očita napeljevanje k ugrabitvi Rajka Hrvatiča in k umoru davčne inšpektorice. Murn ni znal odgovoriti niti na sodnikovo vprašanje, ali ve, kje ima začasno oziroma stalno bivališče. Povedal je le, da je trenutno v Kopru v priporu.

Ugrabitev med križarjenjem

Murn se dogodkov izpred desetih let ne spomni, v preiskavi je očitke zavrnil in dejal, da je vse Hrvatičev konstrukt. Tožilstvo mu bo obtožbo ponovno vročilo, da bo lahko prebral, kaj mu očitajo. Novomeški sodnik pa je za obtoženega odredil izvedensko mnenje psihiatra.

Zgodba se je začela že leta 1999, ko je Hrvatič Murnu posodil 400.000 takratnih nemških mark, poroča Dolenjski list. Ker mu denarja ni vrnil, ga je Hrvatič tožil in tožbo dobil. Murn pa naj bi začel načrtovati njegovo ugrabitev, najel naj bi Saša D. in Gorana Š., ki naj bi to organizirala in najela ljudi, ki bi opravili umazano delo. Hrvatiča naj bi ugrabili avgusta leta 2005, ko naj bi s svojo jahto La Gioia križaril po Jadranu, od njega pa naj bi izterjali pol milijona evrov.

Murn naj bi se nameraval znebiti tudi davčne inšpektorice, ki ga je obravnavala zaradi prometa z nepremičninami, s čimer naj bi se ukvarjal na črno. Po davčnih odločbah bi moral plačati 246 tisoč evrov. Na odločbe se je pritožil in dolg zmanjšal na tretjino. Saša D. naj bi poskušal prepričati, da bi na podvozje inšpektoričinega avtomobila podstavil bombo, ki bi se sprožila, ko bi avto spravila v pogon. A Sašo D. naročenega ni hotel opraviti.

Amnezija je njegov način obrambe

“Takrat sem dobil posnetke pogovorov in jih predal policiji,” je pojasnil Hrvatič. Na to, da se Murn zdaj ničesar ne spomni, pa dodaja, da gre za njegov način obrambe. “Kako se človek ne spomni,” se sprašuje in pojasnjuje, da je imel Murn doslej že večkrat opravke s policijo, tako zaradi gojenja konoplje kot tudi zaradi prevare.

Je pa Hrvatič zanikal, da bi bila ta zgodba povezana z njegovim izginotjem leta 2007. Za znanim primorskim poslovnežem so se spomladi leta 2007 za nekaj dni izgubile vse sledi, kmalu so se razširile govorice, da so ga ugrabili. Hrvatič je po vrnitvi povedal, da je bil na Madžarskem in zanikal, da bi ga ugrabili. Včeraj je povedal, da je zadeva še v preiskavi.

Trava v opuščeni piščančji farmi

Na Dolenjskem pa Murna poznajo tudi kot pridelovalca indijske konoplje. Konec leta 2012 je s še tremi Dolenjci to dejavnost prenesel tudi na Kras. V opuščeni piščančji farmi v Štorjah pri Sežani so koprski kriminalisti decembra leta 2012 odkrili 1588 sadik konoplje, nekaj kilogramov že posušene marihuane in nekaj še svežega rastlinja. Po sušenju je bila zasežena konoplja težka približno 50 kilogramov. V hali, ki se je raztezala na 500 kvadratnih metrih, so postavili sistem za namakanje, prezračevanje in ogrevanje, poskrbeli so za primerno razsvetljavo, uredili pakirnico in sušilnico ... Kriminalisti so takoj prijeli Dolenjca Jožeta H. in Petra B., sredi lanskega maja se je ubežništva naveličal Iztok D., šele maja letos pa se je v priporu znašel tudi Alen Murn. Jože H., Peter B. in Iztok D. so krivdo na koprskem sodišču priznali, Jožeta H. in Petra B. je sodišče obsodilo na enajst mesecev zapora, Iztok D. pa si je prislužil mesec dni daljše bivanje za zapahi.

Alena Murna je sodišče v začetku septembra obsodilo na leto in dva meseca zapora, sodba še ni pravnomočna. Murn pa je osum- ljen tudi, da je v Praprečah pri Šentjerneju s še nekaterimi pajdaši gojil več kot 4000 sadik konoplje, kar je bil največji odkriti nasad konoplje v Sloveniji. Primer je še v sodni preiskavi. SP


Najbolj brano