Vipava je še v igri

Rok, ki ga je postavila Univerza v Novi Gorici, je potekel, vipavska občina pa še ni uspela urediti zemljišč, na katerih bi gradili kampus. Kako naprej? Župan Ivan Princes pravi, da pogovori še tečejo. Upravni odbor univerze se bo sestal in se dogovoril, kako naprej, pa napoveduje njegov predsednik Boris Peric. Bodo Vipavi podaljšali rok ali se bo univerza začela spet dogovarjati z Novo Gorico?

 O zemljišču v Vipavi  razmišljajo na inštitutu za vode in na agenciji za okolje Foto: Ambrož Sardoč
O zemljišču v Vipavi razmišljajo na inštitutu za vode in na agenciji za okolje Foto: Ambrož Sardoč

VIPAVA, NOVA GORICA >Zgodilo se je to, česar so se v VIpavi bali, nekateri v Novi Gorici pa napovedovali: vipavska občina v šestih mesecih ni uspela urediti zemljišč na območju Pod pristanom, kjer naj bi Univerza v Novi Gorici (UNG) gradila svoj kampus. Da je tam prostor primeren za razvoj univerze, se je 16. aprila odločil upravni odbor UNG. Ker pa je pest hektarjev zemljišč na poplavnem območju, je dal občini šestmesečni rok za odpravo pomanjkljivosti. Ta se je zdaj iztekel.

Kot pojasnjuje župan občine Vipava Ivan Princes, ki je bil pred meseci zelo optimističen pri napovedih o tem, kako hitro lahko občina reši težave s poplavno varnostjo izbranega zemljišča, pogovori in dogovori še potekajo, kar pomeni tudi, da je rok podaljšan. Inštitut za vode končuje študijo poplavne varnosti, ki je podlaga za to, da lahko agencija za okolje izda ustrezna dovoljenja.

Če bodo na univerzi ocenili, da so prepreke v Vipavi vendarle previsoke, ostane v igri novogoriška ponudba - kampus ob Kornu. Tudi to je upravni odbor tehtal že aprila, a je dal prednost Vipavi, saj je del zemljišč ob Kornu, kjer naj bi postavljali kampus, v zasebni lasti, je pojasnil Peric. Na mestni občini sicer pravijo, da bi prvi del kampusa lahko začeli graditi v zelo kratkem času, saj je del zemljišča pripravljen, ostala zemljišča pa bi postopoma uredili. O tem, da je treba narediti vse, da univerza zgradi kampus v Novi Gorici, se je občinska politika že poenotila. “to, da so se v Novi Gorici o tem dogovorili, ocenjujem kot racionalno potezo,” meni Peric.

“Prav naslednji teden bomo skupaj odšli na sestanek v Ljubljano,” pravi Princes, ki še verjame v izbrano zemljišče.

Po neuradnih informacijah naj bi bila, če se s poplavno varnostjo dokončno zalomi, v igri še ena lokacija v vipavski občini.

“Upravni odbor se bo v kratkem, verjetno še v tem mesecu sestal in se odločil, kako naprej,” je za Primorske novice povedal njegov predsednik Boris Peric, ki noče še ničesar napovedovati, niti tega, ali bi bili pripravljeni občini podaljšati rok za ureditev zemljišč. Dal pa je vedeti, da ni nepomembno, ali občina potrebuje še mesec ali dva, ali pa bo to trajalo bistveno dlje časa. V tem primeru bi se univerza najverjetneje umaknila.

Rektor Danilo Zavrtanik do dokončne odločitve izjav ne daje.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano