SD in Bistra lista morebiti skupaj?

V ilirskobistriški občini sta se v drugi krog županskih volitev uvrstila dosedanji župan Emil Rojc (SD) z 41,21 odstotka glasov in Kristina Valenčič (Bistra lista), ki je zbrala 39,16 odstotka glasov volilcev. Pred nedeljskim drugim krogom sta izmenoma odgovorila na štiri vprašanja.

Kristina Valenčič in Emil Rojc v pričakovanju nedeljskih volitev pred občinsko hišo     Foto: Tomo Šajn
Kristina Valenčič in Emil Rojc v pričakovanju nedeljskih volitev pred občinsko hišo  Foto: Tomo Šajn

> Vaše volilce bo zanimalo, s katerimi listami nameravate sodelovati in si zagotoviti večino v občinskem svetu, če boste izvoljeni.Valenčič: “Lahko sodelujem z vsakim, ki ima dobre ideje in ki želi delati v korist celotne družbe. Vnaprej ne bom nobenega izključevala. V pogovorih, ki sem jih imela pred drugim krogom, so bili vsi naklonjeni sodelovanju. Enostavno povedano, pričakujem veliko večino v občinskem svetu. Mislim pa, da ta trenutek še ni čas za konkretne povezave.”

Rojc: “Sodelovanje nameravam ponoviti z vsemi izvoljenimi strankami in listami. Kot sem že večkrat poudaril, se z delitvijo na naše in vaše ne strinjam. V občini ostajajo problemi, za njihovo reševanje pa je na razpolago določena količina denarja. Naloga župana je, da predlaga projekte, za katere presoja, da se jih lahko izvaja v okviru proračuna. Svetniki pa imajo pravico županov predlog spremeniti tako, kot meni večina, da je primerno.”

> Glede na to, da imata Bistra lista in SD v občinskem svetu kar deset sedežev, ali je morebiti možna tako imenovana velika koalicija med obema, ki bi si verjetno zlahka zagotovila večino?

Rojc: “Za nas je možna kakršna koli oblika sodelovanja s komerkoli, tudi z Bistro listo. To sem dokazal tudi v tekočem mandatu, ko smo sodelovali z različnimi političnimi opcijami. Glede na to, da so mi za drugi krog volitev dale uradno podporo stranke SLS, SMC in Lista Vojka Tomšiča, je to dokaz, da sem pripravljen sodelovati tako z levimi kot z desnimi in da se bom v primeru zmage lahko dogovoril tudi za sodelovanje v občinskem svetu. Tudi ostale stranke, s katerimi smo v preteklosti sodelovali, niso izrazile nobenih pomislekov za sodelovanje v prihodnje.”

Valenčič:“Vnaprej nikogar ne izključujem, tudi sodelovanja s SD ne. Kdor bo zmagovalec na nedeljskih volitvah, bo imel odgovornost sestaviti večino. Kot sem že rekla, sem pripravljena sodelovati z vsemi. V naši listi nismo razpravljali o sodelovanju s SD, ker gremo naprej korak po koraku. Prvi cilj je zmaga na nedeljskih volitvah in če bo zmaga jasna, se bomo naprej pogovarjali o naslednjih korakih. Dobila sem informacijo, da pomeni podpora, ki jo je dobil gospod Rojc, samo en mandat več, kot jih ima naša lista.”

> Bistriška občina je ena redkih, če ne edina, ki ni uspela sprejeti letošnjega proračuna. Kaj nameravate storiti, da bi bil proračun vendarle sprejet?

Valenčič: “Seje bistriškega sveta so bile v zadnjih dveh letih že pravi cirkus, v sramoto naši občini. Nesoglasja in prepiri so tudi posledica nekorektnega vodenja sej, kar je doseglo višek pri nesprejetju proračuna. S tem pa je oteženo delovanje javnih zavodov, KS in društev, da o investicijskih razvojnih projektih, ki so zastali, ne govorim. Upam, da smo se iz te zgodbe naučili vsi, tudi tisti svetniki, ki so ponovno izvoljeni. Pri sprejetju proračuna je ključna vloga župan, ki mora prisluhniti svetnikom in se z njimi pogovarjati in iskati skupne rešitve. Prva naloga je rešiti situacijo za letošnje leto in se obenem takoj lotiti priprav za proračun 2015.”

Rojc: “Proračun za leto 2014 je v glavnem oblikovan z izvedenimi projekti na osnovi začasnega financiranja, zato je njegov sprejem zgolj formalen. Vsi projekti so bili legalno in zakonito izvedeni. Projekte, ki so bili izvedeni v okviru začasnega financiranja, je svet dolžan sprejeti. Če niso bili zakoniti, morajo to dokazati ustrezne službe. V primeru zmage nameravam k oblikovanju predlogov proračuna za leto 2015 povabiti predstavnike KS, športnih in kulturnih društev ter humanitarnih organizacij. Na tej osnovi predvidevam, da tudi proračun za leto 2015 ne bi smel biti vprašljiv.”

> Občane bo po vsej verjetnosti zanimalo, kaj konkretnega nameravate storiti v prvem letu vašega mandata.

Valenčič: “Predpogoj, da se lahko začnemo pogovarjati o investicijah in razvojnih programih, je kakovostno sodelovanje med občinsko upravo in svetom. Vsekakor bo treba zaključiti gradnjo obvoznice, dokončati vrtec in industrijsko cono ter vzpostaviti ugodno okolje za razvoj obrti, podjetništva in turizma. Ogromno moramo postoriti na področju športa, ki je bil v zadnjem času zapostavljen. Čim prej je treba prenesti lastništvo stadiona v Trnovem na občino in začeti urejati sodoben športni kompleks. Glede na to, da bodo naslednje finančne spodbude iz EU namenjene medgeneracijskemu sodelovanju, nameravamo urediti center, ki bo povezoval mlade in starejše. Zanemarila ne bom tudi razvoja vasi, saj želim biti županja vseh.”

Rojc: “Zelo me veseli, da moja protikandidatka kljub kritikam na moj način vodenja občine, vzela kot hrbtenico za svoj program prav projekte, ki smo jih začeli v sedanjem mandatu. V Prvem letu mandata bi bilo potrebno končati projekte, ki se trenutno izvajajo in ki so vredni pet milijonov evrov. V čim krajšem času pa je treba zemljiškoknjižno in finančno urediti status zemljišč v lasti občanov, ki jih občina uporablja kot javno dobro. Predvsem je to pomembno zaradi napovedanega nepremičninskega davka. V prvem letu mandata bomo morali naš volilni program uskladiti z vsemi zainteresiranimi skupinami, kot so KS in društva.”

TOMO ŠAJN


Najbolj brano