Preteklo delo ali nova energija

Na volitvah leta 2010 je David Škabar kot samostojni kandidat z razmeroma majhnim številom glasov prišel v občinski svet. Tam se je pridružil županovi koaliciji in Davorin Terčon ga je imenoval za podžupana. Letos je v bitki za župana premagal nekaj močnejših konkurentov, Terčon pa ima pred drugim krogom vendarle veliko prednost. Toda v nedeljo bo odločalo marsikaj, tudi volilna udeležba.

David Škabar Foto: Bogdan Macarol
David Škabar Foto: Bogdan Macarol

> Mnogo volilcev v Občini Sežana tarna, da ne ve, zakaj bi sploh šli v nedeljo volit, češ da je itak vseeno, da velike razlike med vama ni. Zakaj naj torej gredo, v čem boste vi kot župan drugačni, boljši od protikandidata?

Terčon: “Verjamem, da je volilce prepričal moj program, predvsem pa moje dosedanje delo in dejstvo, da lahko zagotovim široko vključenost in stabilnost vodenja občine.”

Škabar: “Na občino prinašam potrebno svežino in novo energijo! Podpora ljudi me je prepričala, da se lahko občino vodi tudi drugače. Sem neobremenjen, nisem ujetnik strankarskih interesov, do nikogar nimam zamer, nikogar ne izključujem, deloval bom povezovalno.”

> Ne glede na to, kateri od vaju bo zmagal, bo imel v občinskem svetu udobno večino. Kar je dobro za župana, manj pa za občino. Boste bolj kot doslej prisluhnili opoziciji?

Terčon: “V občinskem svetu bom iskal široko podporo. Prisluhniti pa nameravam tudi vsem konstruktivnim predlogom tistih, ki se bodo odločili za opozicijsko držo.”

Škabar: “Moj program temelji na sodelovanju. Tako bo tudi v občinskem svetu. Že vnaprej sem napovedal, da nikogar ne izključujem, prisluhnil bom ljudem, jih povabili k soodločanju.”

> Navedite tri stvari, po katerih bi radi, da se vas občani spomnijo po koncu mandata, če boste župan.

Terčon: “Običajno se te ljudje zapomnijo po najbolj razvpitih stvareh, ne pa po tistih, ki so najbolj koristne. Res pa je, da je dober župan tisti, ki naredi čim več koristnih stvari, zato bom pozornost posvetil tem.”

Škabar: “Nova delovna mesta, razvoj in dobri medčloveški odnosi. Sežana bo dobila zdravnika pediatra, dober telefonski signal v vse vasi. Lipica je naš ranjen ponos, to želim spremeniti.”

> V Dutovljah, drugem največjem naselju v občini, so štiri hiše še vedno brez vodovoda, čeprav stojijo tik ob njem. Se vam ne zdi to že malo sramota za občino? Kaj boste glede tega ukrenili? Kdaj bodo dobile tudi te hiše vodovod?

Terčon: “Perečih problemov imamo v občini Sežana, tako kot drugje, kar nekaj. Glede konkretnega primera je bilo podrobno obrazloženo, da je zaplet nastal predvsem zaradi ureditve lastniških vprašanj. Trenutno projektiramo ureditev bodočega pločnika skozi Dutovlje, v okviru katerega bomo kar najhitreje rešili tudi ta problem. To je bilo krajanom na srečanju tudi pojasnjeno.”

Škabar: “Sprašujem se, zakaj je temu tako, kdo je v sistemu odpovedal. Voda je osnovna dobrina, ki mora biti dostopna za vse. Osebno se bom zavzel, da se stanje čim prej uredi.”

> > Davorin Terčon, v prvem krogu ste prejeli največ glasov - dvakrat toliko kot vaš zasledovalec Škabar, toda številke so bile razmeroma nizke: za vas je glasovala le petina volilnih upravičencev. Pričakujete, da boste v drugem krogu presegli številko 2.268 iz prvega kroga?

Terčon: “V prvem krogu sem prejel najvišji odstotek glasov in upam, da bo tako tudi v drugem krogu. Seveda si želim čim višje volilne udeležbe.”

> Kaj pričakujete vi, David Škabar? Katere volilce poleg svojih iz prvega kroga boste še prepričali?

Škabar: “Po prvem krogu me je kontaktiralo veliko ljudi, vsak želi pomagati in sodelovati. V programu so prepoznali, da je konkreten, da želim dobro za vse, da je to prava pot.”

> Davorin Terčon, mnogi še vedno trdijo, da ste se bali konkurence Ljubice Jelušič in da ste zato vložili kandidaturo šele, ko se ji je ona odrekla.

Terčon: “Kandidaturo sem vložil pravočasno, enako kot vsi županski kandidati, ki so kandidirali v Republiki Sloveniji.”

> David Škabar: ves čas kampanje in tudi po volitvah ste izjavljali, da nimate izkušenj kot politik. Toda zadnja štiri leta ste bili podžupan in občinski svetnik, svetnik ste bili tudi v občini Hrpelje-Kozina? Mar to niso politične izkušnje?

Škabar: “Politika kot taka me ne zanima. Jemljem jo kot vzvod, da s svojim delom in idejami prispevam, da bodo ljudje bolj zadovoljni, kraji bolj urejeni in življenje lepše za vse. Zavračam politiko, kjer se kupčka, kjer se pomembne odločitve sprejemajo v ozkem in zaprtem krogu ljudi. Takih izkušenj nimam in jih ne želim imeti.”

> Davorin Terčon, ali boste, če zmagate, za podžupana spet imenovali Davida Škabarja? Boste imeli enega ali dva podžupana?

Terčon: “Imenovanje podžupana ali podžupanov bo odvisno od strokovne usposobljenosti, dosedanjih izkušenj in razmerja sil v Občinskem svetu. Število podžupanov bo ustrezalo potrebam občine.”

> Koga boste za podžupana imenovali vi, David Škabar, če boste postali župan? Davorina Terčona? Boste poklicni župan?

Škabar: “Župansko funkcijo bom opravljal poklicno, saj gre za resno in odgovorno delo. Župan mora biti s svojim zgledom prvi, ki je pripravljen trdo delati. Želim biti tam, kjer me ljudje potrebujejo. Glede podžupanskega mesta pa počakajmo do nedelje.”

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano