Makedonca zalotili z derivatom GHB

Preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča je pred dnevi za 31-letnega makedonskega državljana odredil pripor. Kriminalisti so mu namreč zasegli več stekleničk, v katerih je bil derivat droge za posilstva - GBL.

Makedonskemu državljanu so zasegli dvajset stekleničk z GBL Foto: Pu Ljubljana
Makedonskemu državljanu so zasegli dvajset stekleničk z GBL Foto: Pu Ljubljana

LJUBLJANA > Sredi septembra so v enem izmed ljubljanskih lokalov drogo za posilstvo podtaknili 21-letni študentki, ki so jo nato odpeljali v ljubljanski klinični center. Tamkajšnji zdravniki so do septembra obravnavali več kot 20 primerov zastrupitve z GHB, lani do konca leta pa 31. Na interni kliniki so pomagali tudi več mladim ljudem, ki so nenamerno sočasno zaužili to prepovedano substanco.

Ljubljanski kriminalisti so v začetku oktobra v zvezi s pojavom GHB na območju prestolnice opravili poostren nadzor in tako se je v postopku znašel tudi 31-letni makedonski državljan, ki ima v Sloveniji urejen status. Pri osumljenemu so našli 20 manjših stekleničk (20-mililitrskih), v katerih je bila sumljiva tekočina. Moškega so pridržali in opravili preliminarni test, ki je pokazal, da je v stekleničkah prepovedana droga GBL (strokovno intramolekularni ester GHB, ki je uvrščen v tretjo skupino uredbe o prepovedanih drogah).

Na sodišču so pridobili odredbo za hišno preiskavo in nato na Makedončevem začasnem domu našli še nekaj drugih predmetov, med drugim tudi 680 mililitrov droge GBL in 18 ampul testosterona. Osumljenemu so tako skupaj zasegli za približno 1160 odmerkov GBL. Cena za stekleničko te prepovedane droge se giblje med 20 in 25 evri. 31-letnika so osumili treh kaznivih dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in ga s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

V zadnjih dveh letih se je število zastrupitev z GHB precej povečalo, ugotavljajo na ljubljanskem kliničnem centru. Še leta 2012 so obravnavali le štiri primere. Lani so pomoč na kliničnem centru poiskali tudi štirje ljudje, ki so se zastrupili z derivati GHB - dva sta imela težave zaradi GBL, dva pa zaradi zaužitega BD. Oba sta naravna prekurzorja GHB, pojasnjujejo v centru za zastrupitve, zato je tudi klinična slika zastrupitve podobna zastrupitvi z GHB. SP


Najbolj brano