Le 50 metrov so od vodovoda, pa nimajo vode

Štiri hiše oziroma družine v Dutovljah še niso priključene na javni vodovod, čeprav krajani že več let občino prosijo za napeljavo. In trdijo, da jim je vodovod vsakič pred volitvami obljubil tudi župan Davorin Terčon, česar pa ni izpeljal. Z občine zanikajo, da bi bila obljuba vezana na predvolilno kampanjo in da jim je vsekakor v interesu vodovod čim prej zgraditi. Zato skupaj s KS (še vedno) iščejo ustrezno različico.

Traso za vodovod skupaj s pločnikom  so hoteli speljati ob levi strani ceste proti Krajni vasi, vendar tako, da bi od zasebnikov odkupili dele zemljišč, med drugim tudi od Viljana Vrabca, ki bi zato moral podreti del svojega, pred nedavnim obnovljenega Foto: Bogdan Macarol
Traso za vodovod skupaj s pločnikom so hoteli speljati ob levi strani ceste proti Krajni vasi, vendar tako, da bi od zasebnikov odkupili dele zemljišč, med drugim tudi od Viljana Vrabca, ki bi zato moral podreti del svojega, pred nedavnim obnovljenega Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > “V hiši živimo že 42 let, pa še zdaj nismo priključeni na javni vodovod. Zgradili smo dva vodnjaka, v katerih je prostora za 55 do 60 kubičnih metrov vode kapnice. Dokler nas je živelo sedem v hiši, je te vode kdaj tudi primanjkovalo, tako da smo varčevali z njo, sedaj, ko nas je manj, pa moramo vseeno varčevati,” pove Pavel Štok iz ene od štirih stanovanjskih hiš v delu Dutovelj, ki še vedno nimajo javnega vodovoda.

Pa Dutovlje niso majhen zaselek treh hiš, do katerega bi bilo drago speljati kilometre cevi. Ne, Dutovlje so drugo največje naselje v sežanski občini, vodovodna cev pa gre le 50 metrov od njihovih hiš, še doda.

Kriva sta pločnik in premer cevi

“Z vodo iz vodnjaka, ki je sicer pitna, saj jo enkrat na leto razkužimo, varčujemo skozi vse leto. Ne peremo avtomobilov, na primer, ne zalivamo vrta, ko je sušno obdobje; če je primanjkuje, nam jo pripeljejo s cisterno, prevoz pa moramo plačati,” še dodaja Štok. Predvsem pa je ogorčen, ker jim občina že več let vodovod obljublja, a je ostalo le pri obljubah.

“Sežanski župan Davorin Terčon nam je ob nastopu prejšnjega mandata zatrdno zagotovil, da je za naš priključek v proračunu rezerviran denar, vendar se mi se še vedno oskrbujemo iz naših vodnjakov. Prišli so tudi odgovorni s Kraškega vodovoda, teren premerili in v tla zarisali označevalne črte, češ da bodo kmalu naredili izkop, a tudi iz tega ni bilo nič,” nadaljuje eden od razočaranih Dutovcev.

“Po naših številnih vlogah na vse odgovorne institucije so nam rekli, da bodo cevi položili pod pločnik, ki so ga nameravali zgraditi. A ne iz pločnika ne iz vodovoda ni bilo nič. Potem so se izgovorili celo na cevi, češ da bi bil glede na premer razvoda vodovodne infrastrukture njihov premer premajhen in bi zato ne bilo dovolj pritiska v ceveh,” še navaja Štok.

“Terčon je vodovod obljubil že dvakrat”

In ob tem spomni, da so morali Kraševci pred desetletji plačevati visok samoprispevek za brestoviški vodovod. V njihovi hiši so ga plačevali kar trije zaposleni, ki so skoraj tretjino svoje plače odvajali za ta namen, “zdaj pa smo le 50 metrov od razvoda še vedno brez vodovoda,” je razočaran Štok.

“Župana Davorina Terčona smo na nedavnem predvolilnem soočenju v Dutovljah ponovno opozorili na našo potrebo po priključitvi na javni vodovod, kar nam je obljubil že pred osmimi leti. Tako na občino kot na Kraški vodovod smo podali že več vlog, vendar vodovoda še vedno nimamo,” nas je opozoril še en Dutovec, Viljan Vrabec,drugi od štirih krajanov (živijo na hišnih številkah 116 b, 117 b, 117 c in 117 d), ki se z vodo oskrbujejo iz domačega vodnjaka. Pri Vrabčevih ni pitna, zato jo prekuhavajo, posebno ob suši pa jo tudi zmanjka, da jim jo morajo pripeljati s cisterno.

Z Občine Sežana so nam pojasnili, da vodovod ni bil predvolilna obljuba sedanjega župana, da je svet KS Dutovlje o njem večkrat razpravljal, prvič že septembra 2007.

Čemu morajo na vodo čakati zaradi pločnika

“Glede na predloge tamkajšnjih stanovalcev je KS leta 2010 v sodelovanju s Kraškim vodovodom dobila zamisel, da se v izogib posegu v glavno cesto vodovod zgradi ob njej. KS je predlagala, da se zato dele parcel odkupi od zasebnih lastnikov in se obenem na tem delu zgradi pločnik do prireditvenega prostora praznika terana in pršuta. Nekateri lastniki pa se z odkupom niso strinjali. Dogovarjanja so se za tem vlekla še nekaj let, vendar so bila neuspešna. Ves čas so se pojavljale nove pobude in različice za izgradnjo, ki pa niso bile povsem sprejemljive,” še pojasnjujejo na občini.

Temu pritrjuje tudi predsednik KS Dutovlje Vojko Turk: “Da ne bi po nepotrebnem razbijali asfalta, smo predlagali, da se na levi strani ceste do prireditvenega prostora zgradi pločnik in vanj vgradi tudi vodovod, vendar lastniki parcel niso bili za to. Nato smo preverjali možnost, da bi speljali vodovod od šole, pa drugi lastnik ni bil za to.”

Zdaj na občini zatrjujejo: “Občina ima v Dutovljah v načrtu zgraditi pločnike do železniške postaje, zato bo v načrte vključena tudi projektna dokumentacija za novo vodovodno omrežje.”

Toda prav vezava gradnje vodovoda s pločnikom do železniške postaje utegne spet odmakniti gradnjo vodovoda do teh štirih hiš. “Ker je ta vodovod že nekajkrat padel v vodo, ne vztrajamo več pri pločniku in predlagamo, da vgradijo vodovod kar v cesto, kot so optiko,” pravi predsednik vaške skupnosti Marjan Tavčar. In dodaja, da štiri hiše vodovoda še nimajo zato, ker se je od leta 2010 nanizala kopica naključij.

Vrabec in Štok pa vztrajata, da jim je Terčon obakrat (in letos že tretjič) pred volitvami obljubil vodovod, “vendar obljube ni držal.”

LEA KALC FURLANIČ, MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano