Štefaneca njegova namestnica poziva k odstopu

Namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar predsednika komisije Borisa Štefaneca poziva k odstopu.

Boris Štefanec Foto: STA
Boris Štefanec Foto: STA

LJUBLJANA > Alma Sedlar je v odprtem pismu Borisu Štefanecu zapisala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Sedlarjeva je v odprtem pismu Štefanecu zapisala, da je dokument komisije v zvezi z Bratuškovo prejela šele danes, in sicer osnutek ob 11.15 ter končni dokument ob 12.40. Ob tem je pojasnila, da je bila do 18. ure v celoti zasedena na zasedanju Anticorruption Network na OECD v Parizu.

S tem sta bila Štefanec in njegov namestnik po njenih besedah seznanjena. Zato Sedlarjeva izraža odločen protest zoper izločitev članice senata iz glasovanja in izmenjave stališč pred glasovanjem o sprejetju ugotovitev.

Zapisala je, da je vabilo na današnjo sejo senata, kjer so sprejeli ugotovitve v zvezi z Bratuškovo, prejela danes z informacijo, da je treba komentarje na vsebino dokumenta oddati do 15. ure. “Dopoldne, takoj potem, ko sem videla prvi osnutek dokumenta, sem poklicala vodjo službe za nadzor in preiskave in ji povedala, da se mi zdi osnutek dokumenta še precej nedodelan in da imam kar nekaj pripomb. V pogovoru sva obe domnevali, da se bomo s preostalima članoma senata slišali še pred sejo oziroma glasovanjem,” je pojasnila.

Po začetku vnašanja komentarjev v dokument je Sedlarjeva okoli 15. ure tajnico senata obvestila, da ji ne bo uspelo in da prosi za odlog vsaj nekaj ur. Omenila je tudi možnost, da bi svoje komentarje posredovala do naslednjega jutra. “Le če bi bilo zares nujno in bi odlašanje do večera ali do naslednjega jutra povzročilo pomembne pravne posledice, bi pristala na to, da preostala člana senata glasujeta brez mene,” je opozorila.

Po njenih besedah ji je tajnica senata po sms sporočilu javila, da sta predsednik in namestnik KPK glasovala do 15. ure in da bo odločitev objavljena na spletnih straneh. Sedlarjeva je zapisala, da si odločitve ne more razlagati drugače, kot da sta jo kot članico senata namenoma izločila iz glasovanja in razprave.

“Če bi še (pogojno) lahko spregledali večino tega, kar je bilo o tvojem načinu delovanja precej realno zapisano v nedavnem anonimnem pismu, pomanjkanje izkušenj pri vodenju kolektiva, stroki, pogledu na pomen pojmov integriteta in etika ter dosedanje poskuse izločanja, če pozabim tvoje nedavne besede v smislu da vse do prihoda na KPK nisi vedel, kaj je integriteta, če tokrat niti ne omenjam tvojega nesprejemljivega neukrepanja v zvezi s sumom goljufije ene od zaposlenih uslužbenk na KPK, pa naj te vendarle spomnim, da je senat KPK po zakonu kolegijski organ, sestavljen iz treh, ne iz dveh članov,” je zapisala Sedlarjeva.

Štefaneca ob tem poziva, naj v dobro Slovenije in KPK sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in v dobro KPK, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu odstopi.

Štefanec je povedal, da očitkov Sedlarjeve in poziva k odstopu ne želi komentirati. Dejal je, da je Sedlarjeva v Parizu, kjer je v skladu z dogovorom članov senata del delegacije KPK. “Mi smo poskušali danes zadevo urediti na tak način, da smo imeli z njo dopisno sejo, vendar se je odzvala tako kot se je odzvala,” je pojasnil.

Poudaril je, da vse, kar dela, dela v skladu z zakonom. “In tudi v tem primeru. Če ne bi bilo zakonito, bi me na to opozorili tudi sodelavci,” je pojasnil.

STA


Najbolj brano