Grafist postaja favorit tudi v Izoli

Koprsko podjetje Grafist v zadnjih dveh letih pridobiva večje posle tudi v izolski občini. Drugi ponudniki trdijo, da so v času županovanja Igorja Kolenca razpisi v Izoli, podobno kot v Kopru, postali diskriminatorni in pisani na kožo Grafistu. Na izolski občini očitke zanikajo.

Krožišče naj bi bilo končano do novembra, vrednost del je 1,3 milijona evrov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Krožišče naj bi bilo končano do novembra, vrednost del je 1,3 milijona evrov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Koprsko podjetje Grafist je v začetku junija dobilo posel gradnje krožišča v Izoli, prek katerega bodo Južno cesto navezali na obstoječo obalno cesto in hitro cesto. Še pred iztekom roka za oddajo ponudb so nekateri ponudniki na portalu javnih naročil zapisali, da so pogoji diskriminatorni in pisani na kožo točno določenemu ponudniku.

Predvsem jih je zmotil pogoj, da mora imeti odgovorni vodja del za referenco vsaj dve krožišči v vrednosti pol milijona evrov ali pa enega v vrednosti milijon. “Podjetja nimajo samo enega odgovornega vodjo del, ki bi vodil vse objekte, ki jih izvaja podjetje. Naročnika naprošamo, da omili zahtevo in dopusti referenco za eno krožišče v vrednosti pol milijona,” je eden od ponudnikov zapisal na portalu. Ker ga naročnik ni uslišal in je vztrajal pri dveh, je sklenil, da so zahtevane reference diskriminatorne. Tudi zato, ker naj bi se vsa dela, ki se jih izvaja za krožišče, izvajala tudi pri vseh drugih novogradnjah, rekonstrukcijah in obnovah vozišč. “Menimo, da zahteve po referencah preferirajo določene ponudnike,” je zaključil. Šlo naj bi predvsem za Grafist, ki je v Kopru zgradil večino krožišč.

“To ne drži. Javno naročilo je bilo pripravljeno skupaj z Darsom in objavljeno v skladu z zakonom o javnem naročanju. Vsi pogoji so bili postavljeni primerno in sorazmerno razpisanim delom. Da razpisni pogoji niso bili diskriminatorni, kaže tudi dejstvo, da smo pridobili štiri ponudbe, ki so izpolnjevale vse pogoje javnega naročila,” pojasnjuje županova svetovalka Kristina Zelić.

Delo so potem zaupali Grafistu in CPK, ker sta oddala najugodnejšo ponudbo. Gradnja krožišča bo stala dobrih 1,3 milijona evrov. Občina naj bi plačala zgolj 45.000 evrov, ostalo bo plačal Dars.

Po podatkih supervizorja izolska občina v času županovanja Tomislava Klokočovnika, se pravi med letoma 2006 in 2010, ni poslovala s koprskim Grafistom. Tudi pred tem je Grafist v Izoli le občasno opravil kakšna manjša dela. Večje posle preko javnih naročil in višja plačila je Grafist začel pridobivati v drugi polovici leta 2012. Pojavile so se tudi informacije, da je Grafist financiral letošnjo predvolilno kampanjo Igorja Kolenca. “Grafist ni financiral županove predvolilne kampanje, ne v prvem ne v drugem krogu,” je govorice zanikala svetovalka izolskega župana Kristina Zelić.

“Dokazila o referencah, ki jih pri javnih naročilih zahtevamo, seveda niso zagotovilo za kvalitetno izpeljavo del. Je pa večja verjetnost, da bo podjetje, ki mu naročnik potrdi referenco za preteklo opravljeno delo, znalo in želelo podobno delo kvalitetno opraviti tudi pri novem javnem naročilu,” Zelićeva pojasnjuje razloge za pogoje glede referenc. Dodaja, da vedno zahtevajo referenco za delo, ki po vsebini in vrednosti ustreza delu iz razpisanega javnega naročila.

Poleg tega vedno zahtevajo, da jim ponudniki predložijo potrdilo poslovne banke in poročilo o ekonomski in finančni sposobnosti, iz katerega je tudi razvidno, ali imajo poravnane vse zapadle obveznosti v zadnjih šestih mesecih pred oddajo ponudbe. “V konkretnem primeru sta podjetji Grafist in CPK imeli poravnane zapadle obveznosti,” je pojasnila Zelićeva.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano