50 let študija novinarstva na Slovenskem

Mineva 50 let od začetka študija novinarstva na Slovenskem. Ob tem je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani potekala osrednja prireditev v počastitev tega jubileja, na kateri so med drugim opozorili na zaostrene razmere v medijih, vse večjo prekerizacijo novinarskega poklica ter na izzive, ki novinarstvo čakajo v prihodnje.

Mineva 50 let od začetka študija novinarstva na Slovenskem. Ob tem je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani potekala osrednja prireditev v počastitev tega jubileja. Foto: STA
Mineva 50 let od začetka študija novinarstva na Slovenskem. Ob tem je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani potekala osrednja prireditev v počastitev tega jubileja. Foto: STA

LJUBLJANA > Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je v nagovoru poudaril, da novinarstvo ni kateri koli študij, saj diplomanti novinarstva zaznamujejo svet, v katerem živimo. Ustvarjajo namreč atmosfero javnega prostora, ustvarjajo prioritete dogodkov, tako da je moč novinarja razmeroma večja v primerjavi z drugimi poklici.

A po njegovem mnenju novinarstvu ni priznano mesto v družbi, kot bi mu moralo pripadati. Tako se lahko, kot pravi Svetlik, po 50 letih od začetkov študija novinarstva na Slovenskem vprašamo, kako daleč je prišlo novinarstvo od poklica do tega, da novinarji delajo kot močna profesija, ki ima svoje standarde in zna poskrbeti za svoj položaj v družbi. Pred novinarji in fakulteto za družbene vede je zato po njegovem mnenju še mnogo izzivov tudi v prihodnje.

Predstojnica katedre za novinarstvo na fakulteti za družbene vede Karmen Erjavec je dodala, da situacija v novinarstvu ni rožnata, pri čemer je opomnila na številna odpuščanja novinarjev in zapiranja medijskih hiš v preteklih letih ter na vse bolj prekerne oblike dela med novinarji.

Po njenem mnenju digitalizacija medijev ni ključni vzrok za takšno medijsko sliko, pač pa je temu botrovala zahteva po zmanjšanju stroškov in večji produktivnosti. V tem konceptu novinarstva prispevek več ni kralj, novinarstvo pa postaja dopolnilna oziroma honorarna dejavnost.

Kot meni predstojnica, spletni uredniki precenjujejo število klikov na članek, pomembneje je vračanje bralcev določenim vsebinam. Tako je staro razumevanje kakovostnega novinarstva po njenem mnenju recept tudi za nove tehnologije.

Na prireditvi so premierno predvajali dokumentarni film o 50 letih študija novinarstva na FDV, prvič so podelili tudi Vregova priznanja za zasluge pri razvoju študija in raziskovanja novinarstva. Prejemniki so Bogdan Osolnik, Slavko Splichal, Nada Sfiligoj, Tomo Korošec, Manca Košir, Smilja Amon in Vasja Lebarič.

STA


Najbolj brano