S slikarstvom nad bolezen

V knjižnici Makse Samsa se je s prvo samostojno razstavo predstavila Jadranka Savič, članica bistriškega likovnega društva Franceta Pavlovca. V tehniki olje na platnu ljubiteljska slikarka upodablja pestro paleto motivov.

 Jadranka Savič med svojimi slikami, ki jih je postavila na ogled v knjižnici Makse Samsa Foto: Tomo Šajn
Jadranka Savič med svojimi slikami, ki jih je postavila na ogled v knjižnici Makse Samsa Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Jadranko Savič, doma iz Kosez pri Ilirski Bistrici, je življenjska pot zanesla v Vojvodino od koder se je v devetdesetih letih vrnila v domači kraj. Direktorica Knjižnice Makse Samsa Damjana Hrabar, ki je na odprtju razstave spregovorila o slikarkinem življenju, je postregla z zanimivim podatkom o njeni odločitvi za čopiče in barvo. Hudo bolezen je namreč Savičeva premagovala s slikarstvom, leta 2006 pa se je vključila v domače likovno društvo Franceta Pavlovca.

“V vseh letih članstva je Jadranka Savič predana likovnim aktivnostim, redno sodeluje na društvenih razstavah, nesebično pomaga pri družabnem delu društva, pri likovnih kolonijah in razstavah. Sodelovala je tudi na ex-temporu v Postojni ter za svoje delo prejela več priznanj in pohval,” je o slikarki povedala Zdenka Vinšek, njena društvena kolegica in uveljavljena ljubiteljska slikarka krajinarka. Savičeva je začela slikati v akrilni tehniki, na razstavi v knjižnici pa se predstavlja z več kot 30 deli v tehniki olja na platnu srednjega in manjšega formata. Sprva se je učila slikanja po literaturi, v času bivanja v Novem Sadu pa tudi pri mentorju. Nekaj časa je obiskovala tečaj slikanja, veliko izkušenj pa je pridobila ob mentorstvu bistriškega slikarja Rajka Kranjca, umetniškega vodje Galerije v domu na Vidmu.

“Slikarka upodablja svoja doživetja na realističen način. Glavna tematika njenih del je narava, arhitektura, živalski svet. Najpogostejši motivi pa so krajinski vtisi in stara arhitektura v krajih na Bistriškem. Dela, ki so na ogled na njeni razstavi, so nastajala zadnjih petnajst let,” je povedala Zdenka Vinšek.

Odprtje razstave, ki je napolnilo knjižnico, so z nastopom popestrili Kerglci izpod Ahca, ljudski godci iz Jasena. Na koncu pa je slikarka presenetila z darilom knjižnici in direktorici Damjani Hrabar podarila oljni portret pesnice Makse Samsa, po kateri nosi knjižnica ime. TOMO ŠAJN


Najbolj brano