Spominski kovanec z likom ustanovitelja

Primorsko numizmatično društvo (PND) je v avli Doma na Vidmu pripravilo Dan bistriške numizmatike in zbirateljstva, posvečen 150. obletnici ustanovitve narodne čitalnice v Ilirski Bistrici. Čitalnico so ustanovili bistriški rodoljubi v dvorani tedanjega uglednega hotela Ilirija, ki je danes razpadajoče stavba, na kateri le še spominska plošča opominja na dogodek iz leta 1864.

Spominski kovanci Primorskega numizmatičnega društva pod društvenim praporom Foto: Tomo Šajn
Spominski kovanci Primorskega numizmatičnega društva pod društvenim praporom Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Bistriško PND s svojo filatelistično sekcijo, ki je lani obeležilo 40 let uspešnega delovanja, je tudi ob spoštljivem jubileju ustanovitve narodne čitalnice pripravilo pomembno prireditev. Poimenovali so jo Dan bistriške numizmatike in zbirateljstva. Na proslavi so počastili spomin na čase domoljubja in privrženosti boju za narodne pravice in uveljavitev slovenskega jezika v javnosti.

Jubilej so počastili z izdajo priložnostne razglednice in spominskega kovanca, ki nosi podobo ustanovitelja čitalnice Matije Ličana, Starega Slovenca, kot se je imenoval ta kleni in narodno zavedni mož. Razglednici, na kateri je fotografija Matije Ličana ter slika stavbe tedanjega hotela Ilirija, so dodali priložnostni poštni žig ter društveni žig.

Za numizmatike in zbiratelje spominskih predmetov bo zagotovo zanimiv kovanec, ki so ga izdali v nakladi 175 kosov po nominalni ceni 25 evrov. Kot je na predstavitvi povedal mladi numizmatik Svit Laris, je to že četrti društveni kovanec, skovan pa je bil v kovnici Kremenica na Slovaškem, Tehta 27,5 grama, premer pa ima 40 milimetrov. Tako kovanec, kot tudi razglednico, natisnjeno v domači grafični delavnici Bor, je oblikoval Romeo Volk ob računalniški obdelavi Matjaža Penka. Avtor odkovane različice kovanca pa je slovaški mojster Štefan Novotny.

Prireditev, ki je bila obenem tudi priložnostna in prodajna razstava znamk, društvenih edicij, razglednic, denarja in dokumentov o nastanku narodne čitalnice, je povezoval predsednik PND Vili Gombač je izrazil prepričanje, da bodo mlajši člani, ki so prevzeli vodenje društva, nadaljevali pionirsko delo Vojka Čeligoja, dolgoletnega predsednika in staroste numizmatikov Franca Poklarja.

Ob jubileju narodne čitalnice je o njenem nastanku in delovanju spregovorila zgodovinarka Heda Vidmar, članica Društva za krajevno zgodovino in kulturo. Zelo prijetno in dobro obiskano prireditev v Domu na Vidmu so obogatili člani družinskega tria Volk Folk.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano