Dve tretjini novih obrazov

Bistra lista, neodvisna lista županske kandidatke Kristine Valenčič, je na nedeljskih lokalnih volitvah nastopila v slogu latinskega rekla “prišel, videl, zmagal”. Z osvojenimi šestimi mandati v 23-članskem občinskem svetu je prehitela dosedanjo “rekorderko” občinskih volitev ZZP, ki je pred leti osvojila pet mandatov. Za Bistro listo so s štirimi svetniki Socialni demokrati.

Člani Bistre liste so v volilnem štabu v Cankarjevi ulici upravičeno nazdravili uspehu na nedeljskih volitvah
Člani Bistre liste so v volilnem štabu v Cankarjevi ulici upravičeno nazdravili uspehu na nedeljskih volitvah  

ILIRSKA BISTRICA > Lahko bi zapisali, da so letošnje volitve članov novega občinskega sveta ob solidni, več kot 50-odstotni udeležbi, dodobra premešale občinske politične karte.

Stari obrazi neuspešni

Čeprav je večina svetnikov prejšnjega mandata kandidirala na tej ali oni kandidatni listi, jih bo v novem občinskem svetu ostalo le sedem. Med njimi nekaj takih, ki so se dobesedno skozi šivankino uho, le za nekaj glasov, ponovno prebili v najvišji občinski organ oblasti. V novem svetu bo več kot dve tretjini novih obrazov, kar je po svoje tudi posledica razmer v sedaj že bivšem najvišjem občinskem organu.

Na volitve za občinski svet se je podalo kar 13 list. Med njimi pet - Bistra lista, Stranka Mira Cerarja, Slovenija za vedno, samostojna lista Kogovšek Hrvatin in lista ŠOK - prvič. Poleg teh pa še strankarske liste SD, Desus, SLS, ZZP, SDS, NSi ter dve neodvisni - Lista Vojka Tomšiča in Lista neodvisnih občanov KS, ki sta kandidirali in imeli svoje svetnike že na prejšnjih volitvah.

Koalicije odvisne od drugega kroga

Pri tolikšnem številu list je, tako kot v prejšnjih mandatih, tudi tokrat sestava bodočega sveta zelo pisana. Bistri listi s šestimi sedeži sledijo SD s štirimi sedeži ter DeSus, SDS, ZZP, SLS in SMC s po dvema svetnikoma. Ostale liste bodo imele enega svetnika, listi NSi in samostojna lista Kogovšek Hrvatin pa nista prestopili volilnega praga.

Ob dejstvu, da bodo v svetu sedeli predstavniki kar enajstih list, je v tem trenutku težko napovedati bodoče koalicijske povezave. Počakati bo vsekakor treba na drugi krog županskih volitev, katerih rezultat bo pogojeval bodoče povezave med svetniškimi skupinami. Če bo zmagal Emil Rojc, se bodo SD verjetno pridružili njegovi dosedanji partnerji, če pa bo zmagala Kristina Valenčič, bo SD (in še nekaj drugih) pristala v opoziciji.

Zmagovalka volitev, Bistra lista, bo v primeru zmage Valenčičeve zagotovo iskala partnerje za dosego večine v občinskem svetu. Sodeč po razpoloženju jih bo lahko našla. Težje bo verjetno SD, če zmaga Rojc, saj že v prejšnjem mandatu ni imel večine in je pač krmaril bolj ali manj po svoje.

Kristina Valenčič je že v nedeljo zvečer dejala, da je uspeh Bistre liste sad dela in dobrega programa. K temu dodajmo, da sta k zmagi zagotovo pripomogla tudi dobro organizirana predvolilna kampanja in propagandna prisotnost po vsej občini. Nov občinski svetnik Zorko Šabec pa v pogovoru ni skrival zadovoljstva nad uspehi njihove liste, zato se je v imenu izvoljenih članov zahvalil vsem volilcem za zaupanje in podporo.

Volilci bistriške občine so bili tokrat zelo ažurno obveščeni o poteku glasovanja, saj je zelo gledana lokalna TV Galeja v nedeljo sproti vnašala štetje glasov do končnega rezultata okrog 23. ure. TOMO ŠAJN


Najbolj brano