Slavili so nestrankarski kandidati za župane

Iz strank je bilo dan po nedeljskih lokalnih volitvah slišati prve ocene doseženih rezultatov. Večinoma pravijo, da so z njimi zadovoljni. A daleč največji zmagovalci so nestrankarski kandidati, med katerimi jih je bilo za župane izvoljenih kar 81.

Daleč največji zmagovalci lokalnih volitev so nestrankarski kandidati, med katerimi jih je bilo za župane izvoljenih kar 81 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Daleč največji zmagovalci lokalnih volitev so nestrankarski kandidati, med katerimi jih je bilo za župane izvoljenih kar 81 Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Med strankami je glede na za zdaj še neuradne rezultate najuspešnejša SLS. Med 158 že v prvem krogu izvoljenimi župani jih je bilo namreč na listi te stranke izvoljenih 25, SDS na drugem mestu jih je dobila 17. Pet županskim mest manj je pripadlo SD, NSi sedem, Desus pa eno.

A ob omenjenih podatkih, ki so zbrani na spletnih straneh letošnjih lokalnih volitev, stranke svoj uspeh presojajo tudi po številu županskih kandidatov, ki sicer niso nastopili na njihovi listi, a jih je stranka podprla, ali pa so jih skupaj kandidirali še s katero oz. več strankami. Poleg tega so lahko tudi med župani, ki so kandidirali s podpisi volivcev, člani strank.

Predsednik SDS Janez Janša je tako preko Twitterja čestital 51 županjam in županom, ki so kandidirali in zmagali s podporo SDS, pa tudi 25 kandidatom, ki so se uvrstili v drugi krog. Prav tako je izrazil čestitke 559 izvoljenim svetnikom SDS. “Skoraj ni občine v Sloveniji brez močnega zastopstva SDS v občinskem ali mestnem svetu,” je zapisal predsednik stranke, ki ji je glede na dostopne podatke med strankami pripadlo največ svetniških mest.

SLS: med strankami smo zmagovalci

Po drugi strani v SLS poudarjajo, da so med strankami znova zmagovalci po izvoljenih županih. Z rezultatom so zadovoljni. Kot so navedli, je bilo v prvem krogu izvoljenih 29 županskih kandidatov SLS, od tega jih je 25 kandidiralo samo na listi stranke, štirje pa s podporo tudi drugih strank. Predsednik stranke Franc Bogovič se je ob tem zahvalil volivcem za zaupanje.

Pod vtisom lokalnih volitev so bili tudi izvršni odbori SMC, Desus in NSi.

Rezultati volitev so po oceni izvršnega odbora SMC odraz tega, da se stranka “počasi, a zanesljivo etablira v slovenski politični prostor”, je pojasnila podpredsednica stranke Simona Kustec Lipicer. S tega vidika so zadovoljni z doseženimi rezultati na listah občinskih oz. mestnih svetov, je dodala. Na listi SMC medtem očitno ne bo izvoljen noben župan.

Da so z volitvami zadovoljni in so v skladu z njihovimi pričakovanji, je zatrdil tudi prvak Desus Karl Erjavec. Kot je povzel, so dosegli 7,45 odstotka glasov in dobili tri župane, ob čemer sicer priznava, da so leta 2010 dosegi boljši rezultat. Vendar pa je sedaj še več neodvisnih kandidatnih list, ki “dejansko zajedajo v politične stranke na lokalnem nivoju,” je pojasnil.

V NSi ugotavljajo, da so - če se ne upošteva SMC, ki na prejšnjih volitvah ni sodelovala - pravzaprav edina stranka, ki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami svoj rezultat izboljšala. Kot je pojasnila predsednica stranke Ljudmila Novak, so rezultat izboljšali za približno odstotek. Dobili so namreč 27 svetnikov več, za zdaj pa imajo izvoljenih devet županov, pri čemer se bo eden za mandat potegoval še v drugem krogu.

Predsedujoči SD Dejan Židan pa je ob rezultatih prvega kroga volitev zapisal: “Smo najmočnejša stranka na levici in v koaliciji, zahvala gre volivcem.”

Tudi tokratne lokalne volitve so tako marsikje pokazale drugačno sliko od zadnjih državnozborskih. Strokovnjakinja za lokalno samoupravo Simona Kukovič poudarja, da na lokalni ravni volivce zanimajo konkretni projekti in storitve, ki jih bodo lahko vsakodnevno uporabljali, ne pa toliko sama usmerjenost in ideologija kandidatov. Pomembno je tudi, da ima politična stranka dobro organizacijo, mrežo in prepoznavnost.

V dveh tretjinah občin izboljeni aktualni župani

V kar dveh tretjinah občih, skupno 133, so že v prvem krogu slavili aktualni župani. Širša prepoznavnost na različnih področjih - od politike, do medijev in športa - pa je nekaterim v županski tekmi pomagala, drugim ne.

Sicer pa je med 158 župani, izvoljenimi v nedeljskem prvem krogu lokalnih volitev, enajst žensk, kar predstavlja slabih sedem odstotkov vseh. Te bodo v prihodnjem štiriletnem mandatu vodile občine Ljutomer, Črna na Koroškem, Kostel, Črnomelj, Majšperk, Dravograd, Semič, Šmarješke Toplice, Solčava, Kozje in Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Starostna struktura novoizvoljenih županov je precej raznolika. Najmlajši župan je 28-letni Nejc Smole, ki je bil izvoljen v Medvodah, v drugih občinah pa županov, mlajših od 30 let, zaenkrat niso izvolili. Najstarejši je župan Podvelke Anton Kovše, ki šteje 73 let, več kot 70 let pa imata še dva novoizvoljena župana.

STA


Najbolj brano