Podpredsednica DZ postala Andreja Katič, v klopi sedli štirje nadomestni poslanci

Poslanci so na današnji izredni seji za podpredsednico državnega zbora (DZ) s tajnim glasovanjem izvolili Andrejo Katič iz vrst SD. Prav tako je DZ danes potrdil mandate štirim poslancem, ki bodo funkcijo opravljali po odhodu njihovih strankarskih kolegov v vlado Mira Cerarja.

Državni zbor je potrdil mandate štirim poslancem, ki bodo funkcijo opravljali po odhodu njihovih strankarskih kolegov v vlado Mira Cerarja
Državni zbor je potrdil mandate štirim poslancem, ki bodo funkcijo opravljali po odhodu njihovih strankarskih kolegov v vlado Mira Cerarja 

LJUBLJANA > V poslanski skupini SD so Andrejo Katič, ki prihaja z velenjskega konca, predlagali za podpredsednico DZ po tem, ko je bil dotedanji podpredsednik DZ Janko Veber iz vrst SD izvoljen za obrambnega ministra.

Kot je v obrazložitvi predloga pojasnil vodja poslanske skupine Matjaž Han (SD), ima pravnica Katičeva, rojena leta 1969, veliko izkušenj in znanj s področja pravnih in organizacijsko-vodstvenih nalog, velik pa je tudi njen prispevek pri delovanju na področju lokalne samouprave.

Katičevo je na tajnem glasovanju podprlo 60 poslancev, eden je glasoval proti, 13 glasovnic je bilo neveljavnih. Nova podpredsednica bo tako poleg podpredsednika DZ Primoža Hainza (Desus) pomagala predsedniku DZ Milanu Brglezu (SMC). DZ ostaja brez tretjega podpredsednika. Eno izmed podpredsedniških mest po poslovniku pripada največji opozicijski stranki, a SDS svojega kandidata ni predlagala.

Poslanci so danes potrdili tudi mandate poslancem, ki funkcijo nastopajo po izvolitvi štirih zdaj že nekdanjih poslancev za ministre. Obrambnega ministra Vebra je v poslanskih klopeh nadomestil nekdanji finančni minister Franc Križanič. Poslansko funkcijo so danes nastopile še Marija Bačič (SD) namesto kmetijskega ministra Dejana Židana (SD) ter poslanki Desusa Marija Antonija Kovačič namesto zunanjega ministra Karla Erjavca in Jana Jenko, ki je nadomestila ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar.

STA


Najbolj brano