“Toni je ljubil Obalne galerije. Ta gospa jih ne.”

Predvidoma povsem običajna seja sveta zavoda Obalnih galerij Piran je nepričakovano spodnesla ravnateljico Lilijano Stepančič. Zaposleni in sindikalni pooblaščenci pričakujejo, da bo občina Piran kot ustanoviteljica Obalnih galerij še pred volitvami sklicala občinski svet, ta pa razrešil z nezaupanjem in številnimi očitki obremenjeno ravnateljico.

Lilijana Stepančič se brani z molkom Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lilijana Stepančič se brani z molkom Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Ravnateljico Obalnih galerij Lilijano Stepančič je po številnih trenjih znotraj kolektiva spodnesla izredna odpoved delovnega razmerja kustosinji Aurori Fonda. Medtem ko ravnateljica še vedno molči, pa kustosinja v mesecu maju ugasli Galeriji A+A, ki je delovala v Benetkah, sodila pa pod Obalne galerije, o sodelovanju z ravnateljico pravi: “To ni bila prijetna izkušnja.”

Redkobesedni člani sveta zavoda

Gluh je tudi telefon Jelke Pečar, predsednice sveta zavoda Obalnih galerij. Člani sveta so o dogajanju na četrtkovi seji redkobesedni. Denis Fakin, ki je tudi predlagal, da razširijo dnevni red s točko o nezaupnici ravnateljici, pravi, da z delom ravnateljice preprosto niso bili zadovoljni. “Toni (Biloslav, preminuli ravnatelj op. a.) je živel z Obalnimi galerijami, jih ljubil in znal povezati vse člene, četudi je včasih po domače vodil to barako. Ta gospa pa je prišla samo dokončat mandat, nič drugega.”

Med konkretnimi očitki omenja zapravljanje denarja za odvetniške storitve in službena potovanja, od katerih Obalne galerije niso imele ničesar. “Ni prav, da se tako dela. To je denar davkoplačevalcev. Kot javna uslužbenka z eno najvišjih plač v občini pač mora tudi kaj kakovostnega narediti,” še pravi Fakin.

V Občini Piran so prepričani, da jim ne preostane drugega, kot da počakajo na volitve in nov občinski svet, ki bo odločal o razrešitvi Lilijane Stepančič. “Ni smiselno, da bi na vrat na nos samo nekaj dni pred volitvami sklicali občinski svet,” nam je pojasnila predstavnica za stike z javnostjo Slavica Tucakov.

Lilijana Stepančič je svoje delo pred leti začela v Obalnih galerijah, vmes je bila tudi direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani, novembra 2012 pa se je vrnila v Obalne galerije kot ravnateljica. Vsem se je zdelo, da je prav zaradi svoje pretekle izkušnje z galerijami pravšnja izbira.

Razhajanja med njo in zaposlenimi so se pokazala že po mesecu dni in se samo še stopnjevala do minulega četrtka. Med očitki so slabo vodenje ustanove, avtoritativno obnašanje do zaposlenih, pomanjkljivo in nekorektno komuniciranje, prirejanje, skrivanje in prikrivanje informacij, neorganiziranost in nesposobnost samostojnega dela.

Ravnateljica ni imela časa

Večina zaposlenih je včlanjenih v sindikat vzgoje in izobraževanja, zato so prosili za pomoč Damjana Volfa, izvršnega sekretarja Obalnega sindikata KS 90, in ga povabili, naj skupaj s hišno sindikalno zaupnico poskusi pri ravnateljici urediti kršitve zakonodaje.

Volf navaja, kako so ji dvakrat pisali, pa se ni odzvala, nakar je želela samo sestanek s sindikalno zaupnico brez njegove navzočnosti. Z Volfom sta se slišala samo po telefonu, za kaj več ravnateljica ni imela časa. Vmes je sindikalna zaupnica odstopila, za novega zaupnika so izbrali Andreja Medveda.

Novembra 2013 so zaposleni poslali ravnateljici interno pismo in jo prosili za pogovor. Odgovora niso prejeli. Decembra se je Volf uspel srečati z Jelko Pečar in še dvema zaposlenima v galerijah. “Prosili smo jo za pomoč in res se je srečala z ravnateljico. Pogovarjali sta se, a kršitve delovno-pravne zakonodaje so se nadaljevale,” dogajanje opisuje Volf.

Šele januarja letos se je sindikalistom uspelo sestati s Stepančičevo. Povedali so ji, da ima neustrezne interne delovne akte in ji ponudili pomoč pri odpravljanju kršitev zakonodaje, Stepančičeva pa naj bi povedala, da nima primernega znanja za urejanje tovrstnih stvari in da je za pravno pomoč prosila ustanovitelja - Občino Piran, vendar se ta ni odzvala. Pomoči obalnega sindikata ni izkoristila.

Februarja letos je za sestanek s piranskim županom prosil tudi Andrej Medved, želel je, da bi bil prisoten še Volf. Iz kabineta župana Petra Bossmana so mu odgovorili, naj na sestanek pride Medved sam. Bossman naj bi galerijam obljubil pomoč, a ostalo je samo pri obljubi.

Odnosi so se zaostrili

Februar je prinesel tudi zgodbo z Auroro Fonda in Galerijo A+A. Sindikati so ravnateljico opozorili, da je od pokojnega ravnatelja “podedovala” tudi več delavcev brez veljavnih pogodb o zaposlitvi in naj te zadeve uredi. A sodelavki odnosa nista uredili. Nasprotno, postal je izjemno konflikten, dokler ni Fonda 20. avgusta dobila sklep o odpovedi delovnega razmerja.

V ponedeljek naj bi se Stepančičeva in Fonda znova srečali in morda bo Fonda umaknila tožbo, ki je že na delovnem sodišču, če ohrani svoje delovno mesto.

Zaposleni menijo, da je tudi za zaprtje galerije A+A kriva Stepančičeva. Obalne galerije so jo z večinskim sofinanciranjem ministrstva za kulturo upravljale 16 let, nenadoma pa so nehale plačevati račune za elektriko, vodo ... In ker so se letos na beneškem arhitekturnem bienalu slovenski ustvarjalci prvič predstavljali v Arzenalu in ne v A+A, se je ministrstvo odločilo, da bo tako tudi v prihodnje in je napovedalo zaprtje galerije. Najemnino zanjo je kljub temu plačalo do konca leta, A+A pa je zaprta že od maja. Kje je denar, se sprašujejo mnogi.

Ljudi tudi zanima, za kakšne namene je ravnateljica porabila 15.000 evrov, kolikor so med marcem 2013 in julijem 2014 stale storitve odvetniške pisarne Senica.

“Občina Piran je moralno in etično odgovorna za trenutno situacijo in jo pozivamo, da še v tej sestavi občinskega sveta uresniči voljo velike večine sveta javnega zavoda Obalnih galerij ter razreši Lilijano Stepančič kot ravnateljico,” še pravi Damjan Volf.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano