Prva svečka za ekomuzej

V Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki bodo danes obeležili prvo obletnico delovanja.

Ekomuzej si z zanimanjem ogledajo tako otroci kot odrasli, strokovnjaki in ljubitelji narave  Foto: Arhiv Ekomuzeja
Ekomuzej si z zanimanjem ogledajo tako otroci kot odrasli, strokovnjaki in ljubitelji narave  Foto: Arhiv Ekomuzeja

PIVKA > Medse so povabili različna društva, ki bodo predstavila svoje delo, lokalne ovčerejce, sirarje. Obiskovalci se bodo tako lahko udeležili delavnic izdelave sira, polstenja volne in izdelave zanimivih izdelkov, prisluhnili predavanjem o zaščiti živali pred divjimi zvermi, spoznali ovčarske pse in pobožali mlade ovčke. Turistično društvo Pivka pa bo za obiskovalce skuhalo “krompir v zevn'ci”, tipično kmečko jed tega območja.

Erika Kovačič z Občine Pivka pravi, da Ekomuzej Pivških presihajočih jezer postaja vse bolj prepoznaven. “V prvem letu delovanja ga je obiskalo več kot 6000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Z zanimanjem si ga ogledajo tako otroci kot odrasli, strokovnjaki in ljubitelji narave.” Skozi vse leto so se vrstila zanimiva in poučna predavanja ter potepanja, ki bodo programska stalnica tudi naprej.

V Pivki so ekomuzej letos nadgradili tudi z zavarovanjem območja jezer s Krajinskim parkom Pivških presihajočih jezer, ki je zdaj najmlajše zavarovano območje v Sloveniji. Kovačičeva pravi, da so z ustanovitvijo parka naredili velik premik naprej pri zavedanju pomena varstva narave. “Seveda se zdaj pravo delo šele začenja, s pripravo dobrih projektov in z iskanjem denarja, povezovanjem vseh ljudi v parku in grajenjem dobre skupnosti, ki uspešno deluje na zavarovanem območju narave.

VRŽ


Najbolj brano