Ognjeni boji - preizkus znanja in moči gasilcev

Fire Combat - Ognjeni boj, zelo zahtevno gasilsko tekmovanje, so si izmislili v ZDA, kjer so merili moči poklicni gasilci. Ognjeni boj je kmalu prispel v Evropo in tudi Slovenijo, kjer so ameriška pravila nekoliko prilagodili in vključili v tekmovanje poleg poklicnih tudi ostale operativne gasilce. V soboto se je v Ilirski Bistrici v tem tekmovanju pomerilo 33 dvojic iz Slovenije in Hrvaške.

Vražji Petri, Petra Muha in Petra Jaksetič na startu v popolni gasilski opremi Foto: Tomo Šajn
Vražji Petri, Petra Muha in Petra Jaksetič na startu v popolni gasilski opremi Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA >To, kar spremljamo danes, je ekstremno gasilsko tekmovanje, ki se je v Sloveniji razvilo po ameriškem vzoru. Glede na to, da se ameriška gasilska taktika razlikuje od slovenske, smo tekmovanje prilagodili našim razmeram. Poklicnim gasilcem so se kmalu pridružili prostovoljni, tako da se je tekmovanje razširilo in populariziralo in v Sloveniji pripravljamo tudi državna prvenstva. Tekmuje prek 50 parov, pa tudi časi so se pomaknili pod dve minuti,” je predstavil Fire Combat Jure Cokl iz Ljubljane, uradni napovedovalec na bistriški tekmi in nekdanji tekmovalec.

Gasilska zveza Ilirska Bistrica je prvič pripravila Ognjeni boj, sobotna tekma pa je bila bolj ali manj ogledna in ni štela za državno prvenstvo. “Bo pa v bodoče lahko, če bodo organizatorji vztrajali in bo strokovna komisija pozitivno ocenila uspešnost izvedbe,” je še dodal Cokl. Zahtevnega tekmovanja na rokometnem igrišču v športnem parku Nade Žagar se je v deževnem vremenu udeležilo 23 dvojic iz različnih koncev Slovenije in sosednje Hrvaške.

Gostom se je pridružilo kar deset ekip iz bistriške občine, kar kaže na zanimanje med mladimi gasilci. Med domačini dvojicami sta bili posebne pozornosti deležni Vražji Petri, Petra Jaksetič in Petra Muha iz PGD Podgora Podgraje, letošnji državni prvakinji v Ognjenem boju.

“Pri tem ekstremno težkem tekmovanju gre za obvladovanje opreme in tekmovalne proge v popolni gasilski opremi z maskami na obrazu in dihalnimi aparati. Za primer naj navedem, da je treba prenesti ponesrečenca, ki tehta 80 kilogramov, na koncu pa potegniti gasilsko cev, v kateri je kar 350 kilogramov vode. Vsi tekmovalci, ki opravijo progo, so sposobni premagovati velike napore, že pred tekmo pa jih zdravniško pregledajo,” je nazorno predstavil težo tekmovanja naš sogovornik.

Med domačimi društvi sta bila najuspešnejša tekmovalca iz ekipe Forca Knežak, pred ekipo Bistrica 1 in Ognjenima Kočancema iz Podgraj ter Petelini z beuga kamna iz PGD Knežak, Petelini v žlahti PGD Podgora in Vražji Petri. Med ostalimi ekipami po kategorijah pa so zmagali dvojica Trebuška amaterja iz PGD Dolenje Trebuše, Mali in veliki problem iz kombinirane ekipe PGD Most na Soči in Dolenja Trebuša in Smrkca iz PGD Žužemberk.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano