Za med s Trnovsko-Banjške planote želijo geografsko zaščito

Čebelarji na Trnovsko-Banjški planoti pridelujejo med na neokrnjenem in neonesnaženem območju, zato bi morali čebeljim izdelkom s tega območja podeliti posebno geografsko poreklo. S tem bi zaščitili tudi to območje, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Čebelarskega društva Nova Gorica Izidor Šulligoj.

Predsednik Čebelarskega društva Nova Gorica Izidor Šulligoj Foto: STA
Predsednik Čebelarskega društva Nova Gorica Izidor Šulligoj Foto: STA

NOVA GORICA > Pridelava medu in ostalih čebeljih izdelkov je na Goriškem žal le kot prostočasna dejavnost, nekateri se s čebelarstvom ukvarjajo kot z dopolnilno dejavnostjo. Med 101 članom novogoriškega društva pa ni velikih pridelovalcev, čeprav so njihovi izdelki zaradi kakovosti iskani tudi na italijanski strani državne meje.

"Med in ostale izdelke se da tako dobiti in kupiti zgolj pri pridelovalcih, poslej pa bodo naprodaj tudi v novi vinoteki sredi Nove Gorice, ki bo ponujala domače pridelke in izdelke," je povedal Šuligoj.

Predsednik Čebelarskega društva Nova Gorica je zadovoljen, da čebelarji na Goriškem nimajo večjih težav s pogini čebeljih družin zaradi kmetijstva ali različnih bolezni. Tudi z gnilobo čebelje zalege nimajo večjih težav, z njo so se v manjši meri soočali le v Goriških Brdih in na šempetrsko-vrtojbenskem koncu. Prav zato je prepričan, da bi morali zaščititi območje hribovitega dela novogoriške občine, kjer pridelujejo kakovosten in iskan med.

Novogoriški čebelarji si želijo tudi, da bi se na Goriškem razvil čebelarski turizem. Obiskovalcem bi po Šuligojevem mnenju lahko ponudili veliko, ob tem pa bi lahko tudi bolje prodajali čebelje pridelke. "Za preživljanje izključno s čebelarjenjem bi morali imeti posamezniki vsaj 200 panjev, tako velikih pridelovalcev pa pri nas nimamo," je še dejal Šuligoj.

Tako kot pred sto leti je tudi danes pomembno povezovanje čebelarjev zaradi predajanja znanja in izobraževanja kot tudi zaradi trženja in prodaje čebeljih izdelkov. Zato bodo obeležili stoto obletnico nastanka društva, ob tem pa v soboto pripravili slavnostno sejo ter razstavo v avli mestne hiše.

Ob njihovem delu jih podpira tudi Mestna občina Nova Gorica, saj je med goriških čebelarjev tudi eno izmed protokolarnih občinskih daril.

STA


Najbolj brano