Ponekod dodaten dopust za prvi šolski dan

Prvi šolski dan in prvi dan v vrtcu je za otroke posebno doživetje. Tja jih največkrat pospremijo starši, ki za nekaj uric odidejo iz službe. Nekatera podjetja pa staršem prvošolčkov in novincev v vrtcu omogočijo dela prost dan.

Nekatera podjetja  staršem prvošolčkov in novincev v vrtcu  omogočijo dela prost dan Foto: Ambrož Sardoč
Nekatera podjetja staršem prvošolčkov in novincev v vrtcu omogočijo dela prost dan Foto: Ambrož Sardoč

PRIMORSKA > V Hotelih Bernardin, kjer so osnovni certifikat Družini prijazno podjetje dobili že pred dvema letoma, to dokazujejo tudi v praksi. Za njihove zaposlene, starše otrok prvošolčkov in malčkov, ki jih prvič uvajajo v vrtec, je 1. september dela prost dan (otroški časovni bonus).

V tednu prvega uvajanja v vrtec starši teh malčkov lahko izkoristijo do največ triurne dnevne odsotnosti iz službe.

Dodaten dopust, proste ure, izhod ...

Iz Hotelov Bernardin bo letos na prvi šolski dan 15 staršev pospremilo svoje otroke v šolo, enajst zaposlenih pa bo koristilo možnost za uvajanje v vrtec. “Na ta način je prvi šolski dan za zaposlene manj stresen, zadovoljstvo tako staršev kot malčkov pa toliko večje,”meni Diana Milivojević,direktorica kadrovske službe v Hotelih Bernardin. Gre za družbeno odgovorno prakso, ki pomaga zaposlenim, da lažje usklajujejo družinske in poklicne obveznosti. Prednosti, ki jih prinaša aktivna družini prijazna politika so povečanje motivacije zaposlenih, večja pripadnost podjetju in večja produktivnost ter zmanjševanje stresa.

Zavarovalnica Adriatic Slovenica letos še nima te ugodnosti za zaposlene, so pa pravkar podpisali pogodbo za pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje. Morda se bodo v prihodnosti pridružili temu prijaznemu ukrepu, sicer pa družba omogoča staršem izhod za spremstvo otrok v šolo ali vrtec, vendar kot kompenzacijo ur.

Tudi v Hitu, kjer imajo ta certifikat, lahko zaposleni ob vstopu otroka v šolo ali vrtec računajo na otroški časovni bonus. Izkoristijo lahko en delovni dan za prvi šolski dan ob vstopu otroka v prvi razred in pet dni pri uvajanju otroka v vrtec. Pri tem koristijo proste dneve.

Če ni varstva, z otrokom v službo

V družbi SAOP, kjer prav tako imajo družini prijazni certifikat, zaposleni ob vstopu otrok v šolo ali vrtec sicer ne morejo računati na dodaten dan dopusta, morda bodo to novost uvedli prihodnje leto. Kljub temu pa lahko zaposleni starši v dogovoru z vodjem brez težav dobijo prost dan ob začetku šolskega leta.

V SAOP pa poznajo druge ugodnosti. “Ko zaposleni ne najdejo varstva, lahko otroka za krajši čas pripeljejo v službo. Tako lahko nadaljujejo s svojim delom, hkrati pa so brez skrbi, ker je otrok preskrbljen,” pravijo v SAOP. Dodajajo, da si pri zaposlenih prizadevajo doseči čim manj konfliktov med delom in družino ter boljšo kakovost delovnega in zasebnega življenja. Zadovoljstvo zaposlenih s sprejetimi ukrepi merijo z anketami, ki kažejo, da so zaposleni bolj sproščeni pri delu, so bolj produktivni in bolj motivirani za doseganje ciljev.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano