Tanja Žakelj napada srebro

V francoskem Meribelu bodo jutri zvečer po finalu svetovnega pokala gorskih kolesark razdelili odličja. Srebro naskakuje Primorka Tanja Žakelj, ki pa ima četico nevarnih zasledovalk.

Na predzadnji tekmi svetovnega pokala se je Tanja Žakelj  veselila drugega mesta Foto: Grega Stopar
Na predzadnji tekmi svetovnega pokala se je Tanja Žakelj veselila drugega mesta Foto: Grega Stopar

MERIBEL > To ugledno francosko gorsko turistično središče - sicer tudi prizorišče zimskih olimpijskih iger leta 1992, bo jutri od 13. ure v ospredju pozornosti primorskih ljubiteljev gorskega kolesarstva. S starta zadnje tekme sezone svetovnega pokala v gorsko kolesarskem krosu se bo namreč pognala Tanja Žakelj z Ledin nad Idrijo. Lanska zmagovalka svetovnega pokala pred zaključkom v Franciji brani tretje mesto v skupnem seštevku sezone, a za srebrom zaostaja le dve točki. Že pred zadnjo dirko je pokal zaradi neulovljive prednosti osvojila Švicarka Jolanda Neff s 1050 točkami. Kanadčanka Catharine Pendrel jih ima kot druga 790, Žakljeva pa 788. Pričakovati je ogorčen boj za srebro med Kanadčanko in Slovenko, saj je Pendrelova za predzadnji dirki v ZDA zmagala, Tanja Žakelj pa je prav tedaj z drugim mestom dosegla izid sezone v svetovnem pokalu.

Forma bi torej morala biti prava. Kaj pa ostalo? Primorka je bila včeraj v kratkem pogovoru za naš časopis na prizorišču dobro razpoložena: “Sem zdrava in dobro pripravljena, z materialom pa tudi ni težav. Lepo vreme mi je ob pomoči ekipe Unior tools omogočilo kakovosten ogled proge in aklimatizacijski trening. Proga je zaradi neenakomernih in težkih vzponov zahtevnejša od tistih na ameriško - kanadski turneji. Težko bo držati stalen ritem, svoje pa bo naredilo tudi 1400 metrov nadmorske višine. Toda razmere bodo za vse enake, imeli bomo sveže, a lepo vreme. Sicer ne bo vse odvisno od mene. Izenačenost je velika in v boju za drugo in tretje mesto je teoretično treba računati na vsa dekleta iz prve deseterice skupnega seštevka.”

Dodati velja, da bo med pričakovanimi 40.000 gledalci (v celodnevnem, tudi moškem programu) tudi avtobus Tanjinih navijačev z domačih Ledin. Prva naloga Primorke bo prehiteti Kanadčanko, blizu pa so tudi ostale tekmice, predvsem Kanadčanka Emily Batty, Nemka Sabine Spitz, Poljakinja Maja Wloszczowska, Danka Annika Langvad in Rusinja Irina Kalentieva, ki so v skupini z od 600 do 700 točkami. Druga Slovenka, Škofjeločanka Blaža Klemenčič je za napad na oder na najboljše kot deseta s 545 točkami že predaleč.

Tanja bo vzpon forme v konkurenci tekmovalk iz 35 držav gotovo skušala izkoristiti, a se bo skušala razmišljanju o skupnem seštevku svetovnega pokala izogibati. Vrhunec sezone bo vendarle septembrsko svetovno prvenstvo na Norveškem.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano