Učili se bodo v prijaznejših prostorih

Na Osnovni šoli Frana Erjavca so odprli nov prizidek, ki pomeni začetek sistemske prenove šole po 33 letih od njene izgradnje. Pridobili so tri nove učilnice in kabinete, igralnico za prve razrede, pa tudi prenovljeno streho in južno pročelje šole.

Otroci so se razumljivo najbolj razveselili nove igralnice za prve razrede Foto: Nace Novak
Otroci so se razumljivo najbolj razveselili nove igralnice za prve razrede Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “To pomeni začetek neke sistemske prenove in tega se res veselimo. Šola je stara 33 let. V teh letih praktično ni bila nič obnovljena. Standardi v gradbeništvu so danes čisto drugačni od tistih v 80. letih prejšnjega stoletja, “ je ob odprtju novega prizidka povedal ravnatelj Simon Kragelj.

Z 1,2 milijonov evrov vredno naložbo so na šoli pridobili tri nove učilnice, tri kabinete in igralnico za prve razrede, poleg tega pa tudi prenovljeno streho z novo hidro in toplotno izolacijo, pa tudi prenovljeno južno pročelje šole, kjer je bila potrebna zamenjava stavbnega pohištva oziroma oken in dodatna izolacija na fasadah.

Prvi korak obnove

Dela so se začela ob začetku šolskega leta in se trenutno zaključujejo. V kratkem bo tehnični prevzem, glede na to, da je konec šolskega leta tako rekoč pred vrati, pa bodo začeli nove prostore uporabljati v začetku prihodnjega šolskega leta.

Prizidek je projektiral UBI studio, pogodbeni izvajalec del je bila družba Kolektor Koling, opremo pa je prispevala družba Gonzaga.

Čeprav gre za pomembno pridobitev, pa je to šele prvi korak sistemske prenove šole, ki bi v prihodnjih letih potrebovala nova obnovitvena dela.

“Najnujnejša je gotovo obnova stavbnega pohištva po celem ovoju stavbe, kar pomeni tudi določene energetske prihranke. Do takrat ne moremo govoriti, da smo varčna šola,” je še povedal ravnatelj. Na šoli si želijo, da bi bila celotna obnova šole po korakih zaključena v obdobju naslednjih petih let. Tako bi imeli učenci najboljše pogoje za izobraževanje. To pa je seveda odvisno od tega, ali bo investitor, torej mestna občina, to podrl ali ne. Ravnatelj upa na posluh, tako kot v primeru obnove prizidka.

Učenci radi pomagajo

Odprtje novega prizidka so na Osnovni šoli Frana Erjavca združili z zaključno prireditvijo projekta Rad pomagam, ki je bila letos posvečena medgeneracijski in medvrstniški pomoči. Učenci so v omenjenem projektu starejše učili osnov komuniciranje preko elektronskega spleta, obiskovali so bližnji dom starejših občanov, pomagali pa so tudi mlajšim.

Zbirali so tudi plastične zamaške in stara oblačila ter papir, pri čemer so bili najuspešnejši med vsemi slovenskimi osnovnimi šolami. V tem tednu so se pridružili tudi akciji zbiranja pomoči za prizadete ob nedavnih poplavah v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

NACE NOVAK


Najbolj brano