Ne moti: siesta!

V državi, kjer menda večina državljanov meni, da jim poleti pripadata dva meseca popolnega miru, brezdelja in uživanja na morju, se ne gre čuditi, da je gospodarska kriza trajala tako dolgo.

V Slovenijo kot sinonim za neskončno poletno siesto nas prepričujejo mnogi politični prišepetovalci. Julija smo menda vsi na dopustu, zato takrat ne bi smelo biti predčasnih volitev, pravijo. Da bi jih zamaknili v jesen, se obeta tudi ustavna presoja odloka o volitvah, ki ga bo verjetno v ponedeljek, če ne že v nedeljo, podpisal predsednik republike. Kaj bodo rekli ustavni sodniki, bomo videli, a drznemo si napovedati, da je njihovo nestrinjanje z Borutom Pahorjem le malo verjetno. Veljavnost volitev ni vezana na udeležbo, predsednik republike pa ima - če se hoče držati pravil - na izbiro le slabe datume v juliju in avgustu.

Kdor trdi, da volitve poleti zaradi nizke udeležbe ne bodo legitimne, naj si odgovori še na sledeče vprašanje. Ali bi bile volitve, ki bi ob védenju nas vseh septembra potekale le zato, da bi levica do takrat pridobila čas za ustanovitev novih strank in predvolilno povezovanje, bolj verodostojne?

Za stranke, ki šele nastajajo, je vsak dan dragocen, a državljani jih nismo dolžni čakati. Če bodo volitve julija, bodo imele nove stranke le nekaj tednov časa za iskanje kandidatov v 88 volilnih okrajih. Kako nehvaležno je v naglici za kandidata postaviti kar nekoga, dobro ve stranka DL, ki se je - med drugim - opekla z Ivanom Vogrinom. Tudi sicer utegne zmanjkati na lokalni ravni kolikor toliko uglednih kandidatov za samostojne liste vseh novih strank. A s tem se morajo ukvarjati one same, ne mi. Nenazadnje si je levica sama skuhala to godljo; vse aktualne dileme so posledica odstopa Alenke Bratušek, ki se (vsaj, ko je v Sloveniji) umešča levo od sredine.

Za zaupanje v pravno državo je občutek, da za izbiro datuma volitev ne stojijo politične kalkulacije, še kako pomemben. Zato se splača vztrajati pri spoštovanju formalnih rokov in iti na volišče pač sredi poletja.


Preberite še


Najbolj brano